Graffiti in next

Foto AFP Anti-oorlogsgraffiti in Istanbul. Foto AFP Turkish women pass by an anti-war graffiti in downtown Istanbul, 31 October 2007. The Turkish army Wednesday said it had killed 15 Kurdish rebels in clashes near the Iraqi border. The latest fighting took place in the Cudi mountains in Sirnak province, where Cobra helicopters and artillery have been pounding Kurdistan Workers' Party (PKK) rebels since Monday, an army statement said. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF AFP

Dank dat u zo veel aandacht heeft gegeven aan de graffiti uit Istanbul in een omslagartikel naar aanleiding van de verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (nrc.next, 10 december). Uw bijschrift onder de graffitifoto luidt ‘anti-oorlogsgraffitti’. De echte titel onder deze graffiti luidt echter: Connect beyond ethnic and cultural boundaries (maak contact met elkaar, over etnische en culturele grenzen heen); dit om conflicten te voorkómen.

Deze aanbeveling aan het publiek werd gedaan door een zestigtal burgers uit Turkije en Nederland die op 30 oktober en 1 november te gast waren bij het Nederlandse Consulaat Generaal te Istanbul. Daar werd gediscussieerd over onder meer multiculturalisme in zowel Nederland als Turkije. Naar aanleiding van die discussie is door jeugdige deelnemers deze graffiti gemaakt.

Als u goed kijkt, ziet u dat de handen verbonden zijn: handen van jong en oud, man en vrouw, met en zonder hoofddoek. Handen van gewone mensen, die geloven in een wereld waarin je waardig kunt leven en met elkaar in verbinding staat.

De foto moge van het AFP zijn, de graffitiartiesten verdienen ook een vermelding in uw krant. Graffitikunstenaars Mevrouw Yasemine Toksoy en Ronald Duiksloot, vier leerlingen van de Terraki Foundation Schools te Istanbul en twee leerlingen van het Minkema College in Woerden (Inez Koopman en Juliëtte van den Hil), hebben het kunstwerk gemaakt, samen met de vele hulpvaardige handen van voorbijgangers.

Cornélie van Waegeningh,

Voorzitter Stichting Interculturele Schakelingen, Woerden