Glasvezel in A’dam toegestaan

De gemeente Amsterdam mag van de Europese Commissie meebetalen aan de aanleg van een glasvezelnet voor snel internet naar Amsterdamse woningen. Na een diepgravend onderzoek concludeerde eurocommissaris Kroes (Mededinging) dat het hier geen illegale staatssteun betreft.

Samen met twee investeerders en woningbouwmaatschappijen financiert Amsterdam de aanleg van glasvezel naar 37.000 woningen in de wijken Osdorp, Zeeburg en Watergraafsmeer. Over deze aansluiting kunnen bewoners supersnel internetten, televisiekijken en bellen.

Dit besluit betekent dat Amsterdam – dat tot nu toe 6 miljoen euro in het project stak – ook zou kunnen bijdragen aan de aanleg naar de rest van de 400.000 Amsterdamse huizen. Ook kan het andere gemeenten met glasvezelambities ertoe aanzetten het op dezelfde manier aan te pakken.

De aanleg van glasvezelnetten door gemeenten leidde tot protest van vooral kabelmaatschappijen, die over hun eigen netwerk dezelfde telecomdiensten aanbieden. Met succes klaagden zij bij Kroes over het subsidiëren van een glasvezelnet door de gemeente Appingedam.

Kroes concludeert nu dat in Amsterdam geen sprake is van staatssteun omdat de gemeente onder gelijke voorwaarden investeert als de andere investeerders.