Fries eist eerherstel voor ‘tante Foekje’

Nabestaanden van de vorige week overleden Friese atlete Foekje Dillema willen eerherstel voor hun tante. De Atletiekunie moet haar records terugzetten in de boeken, vindt neef Foeke Dillema uit Kollum.

Foekje Dillema overleed vorige week op 81-jarige leeftijd. Ze was een toptalent, werd in 1950 Nederlands recordhoudster op de 200 meter en was daarmee een belangrijke concurrent van olympisch kampioene Fanny Blankers-Koen. Dillema’s atletiekloopbaan eindigde in datzelfde jaar. Op grond van een omstreden geslachtstest verbood de toenmalige KNAU haar nog deel te nemen aan atletiekwedstrijden. Haar snelheid, forse gestalte en het feit dat ze zich na wedstrijden en trainingen niet douchte, deden twijfels ontstaan over haar geslacht. De test zou hebben uitgewezen dat ‘ze’ geen vrouw, maar man was. In juli 1950 werd ze op het station van Utrecht, op weg naar een wedstrijd in Frankrijk, door bondsbestuurders uit de trein gehaald.

De toen 24-jarige Dillema vertrok naar Friesland en heeft nooit meer over de kwestie willen spreken. Ze leidde een teruggetrokken bestaan in Burum, waar ze jaren gymnastieklerares was. Op eerherstel was ze niet uit. In de familie werd haar atletiekcarrière doodgezwegen, herinnert neef Foeke Dillema zich. „Maar als Fanny op de televisie was vlogen schoenen, wekkers en alles wat ze in handen kreeg door de kamer.” Hij vindt dat eerherstel zijn tante toekomt. „Ze heeft veel voor de Nederlandse sport betekend. Een standbeeld hoeft niet, maar het zou leuk zijn als een straat of plein naar haar vernoemd zou worden.” De seksetest was dubieus, zegt hij. „Een paar jaar geleden zei toenmalig bondsarts Els Stolk dat ze op grond van de uitkomsten vandaag de dag niet zou zijn uitgesloten.” Directeur Rien van Haperen van de Atletiekunie zegt dat eerder is nagedacht over rehabilitatie. „Het was de wens van Foekje om niet op de zaak terug te komen.”