Ex-CIA-agent: nep-verdrinking werkte goed

‘Waterboarding’ (gesimuleerde verdrinking) is een effectieve ondervragingsmethode, maar het komt wel neer op marteling. Dat heeft ex-geheim agent van de CIA John Kiriakou gezegd in een vraaggesprek met het Amerikaanse tv-station ABC. Kiriakou was in 2002 in Pakistan betrokken bij wekenlange ondervragingen van Abu Zubayda, een naaste medewerker van Bin Laden. Lang weigerde Zubayda mee te werken, tot hij in een geheime CIA-gevangenis op een plank werd vastgebonden. Zijn neus werd afgeplakt en hij kreeg water door zijn keel gegoten om de ervaring van verdrinking na te bootsen. Na 35 seconden ging hij door de knieën („alsof er een knop werd omgezet”). De volgende dag zei Zubayda zelfs dat hij alles zou vertellen wat de CIA maar weten wilde. Kiriakou, die de CIA in 2004 na veertien jaar verliet, zegt gemengde gevoelens over de omstreden methode te hebben: „Het was een lelijke episode die destijds misschien noodzakelijk was.” (NRC)

Lees het interview met John Kiriakou op nrc.nl/wereld