De telmachine heeft het gedaan

Getalsmatig had het net gekund – en toch mislukte het, en Joelia Timosjenko zou Joelia Timosjenko niet zijn als ze de reden niet kende: fraude.

Timosjenko had gisteren tot premier van Oekraïne moeten worden gekozen, door een parlement waarin haar partij Blok Joelia en coalitiegenoot Ons Oekraïne een piepkleine meerderheid bezitten, van 227 van de 450 zetels. Timosjenko had er gisteren 226 nodig om gekozen te worden.

Ze bleef evenwel op 225 steken.

Toch wisten alle 227 parlementariërs zeker dat ze op haar hadden gestemd, en de conclusie was dus snel getrokken: er was geknoeid met de elektronische machine waarmee de stemmen worden geteld. Twee op Timosjenko uitgebrachte stemmen waren door de teller niet geregistreerd. Zei Timosjenko. „De teller is afgesteld op 225 stemmen”, zei ze. „De stemming is op grove wijze vervalst.” Wie het bedrog had gepleegd wist ze ook: de pro-Russische Partij van de Regio’s van haar rivaal Viktor Janoekovitsj, demissionair premier.