De straat op voor de burgemeester

Een novum in Dinkelland. Wethouders en raad willen van burgemeester Willeme af. Inwoners steunen „die geweldige kerel” massaal.

Honderden inwoners van Dinkelland betuigden gisteravond op het Nicolaasplein in Denekamp steun aan hun burgemeester. Foto TC Tubantia / Wouter Borre Denekamp - Nicolaasplein en Raadszaal. Protestdemonstratie en raadsvergadering over ontslag Willeme. door duizenden sympathisanten bezochte protestmanifestatie op het Nicolaasplein van Denekamp kreeg burgemeester F. Willeme gisteravond 7412 handtekeningen.Het waren steunbetuigingen, tegen een motie van wantrouwen tegen de burgemeester van Dinkelland (26.000 inwoners). Diverse foto's Editie: al/ ol Foto Wouter Borre WB20071211 Borre, Wouter

De commissaris van de koningin in Overijssel, Geert Jansen, staat voor een bijzondere opgave. Hij moet de minister van Binnenlandse Zaken adviseren over het ontslag van de burgemeester van Dinkelland, Frans Willeme. Die is het vertrouwen kwijt van al zijn wethouders – een zeldzaamheid. Zij kregen gisteren steun van de raad. Ongekend is ook het verzet van de bevolking tegen dat ontslag. Gisteren zegde een meerderheid van de stemmers Willeme steun toe. Ook de oppositie wil dat de burgemeester blijft.

Een kleuterklas. Een poppenkast. Voorzitter Agnes ten Dam van de Actiegroep Behoud Burgemeester Willeme verliet gisteravond „ontzettend teleurgesteld” en „een beetje beschaamd” de raadszaal van het gemeentehuis in Denekamp. Daar stemde na een „zwak debat” een kleine meerderheid van de raad (11 stemmen voor, 9 stemmen tegen, één blanco) in met de aanbeveling tot ontslag van burgemeester Willeme.

Na negentien jaar burgemeesterschap vinden de coalitiepartijen CDA en PvdA dat Willeme weg moet. Zijn „houdbaarheidsdatum” is verstreken”, zegt zijn eigen CDA.

De drie wethouders hebben geen enkel vertrouwen meer in hem. CDA en PvdA verwijten Willeme dat hij niet goed communiceert, dat hij „geen bruggenbouwer” is, dat hij de confrontatie zoekt, dat hij over te weinig „bindend vermogen” beschikt. Willeme zou al vanaf de collegevorming te weinig vertrouwen hebben gehad in de wethouders. „Maar de redenen waarom hij weg moet, zijn flinterdun”, vindt Agnes ten Dam.

Vervolg Dinkelland: pagina 2

‘Geen argumenten gehoord’

Zij volgde gisteravond samen met honderden Dinkellanders het beslissende debat tot het einde. Enkele uren eerder overhandigden de actiegroepen Behoud Burgemeester Willeme en Wat is er aan de hand in Dinkelland? 7.412 adhesiebetuigingen aan de burgemeester. Dat gebeurde op een voor de gelegenheid opgebouwd podium op het Nicolaasplein bij het gemeentehuis. Inwoners van Dinkelland waren er massaal naartoe gekomen om hun steun te tonen aan „die geweldige kerel” met „een hart voor Dinkelland”. Het maakte de burgemeester „sprakeloos”.

De bestuurscrisis in de gemeente (26.000 inwoners) ontstond begin november, toen de drie wethouders het vertrouwen opzegden in de burgemeester. Onenigheid tussen burgemeester en gemeentesecretaris over het gebruik van de grote hal van het nieuwe stadhuis zou de druppel zijn geweest die de emmer deed overlopen.

Uiterlijk onbewogen neemt Willeme zijn verlies. „Dit had ik verwacht”, is zijn eerste reactie na de raadsvergadering. „Maar ik heb nog steeds geen argumenten gehoord. Het zijn meningen en daartegen kun je je zo moeilijk verdedigen.”

Commissaris Jansen zal „zoveel tijd als nodig is” nemen voor zijn advies aan de minister van Binnenlandse Zaken. Morgen praat hij met Willeme over de situatie.