De saxofonist

Ties Mellema (31) Studie: Conservatorium van Amsterdam (1995-2002)Werk: freelance musicus, onder andere bij het Residentie Orkest en het Concertgebouworkest. Huis: appartementBruto maandsalaris: 1.750 euro © Jorgen Krielen / Amsterdam, 07-12-2007 / Ties Mellema Krielen, Jorgen

Sinds wanneer speelt u saxofoon?

„Ik ben begonnen op mijn negende. Als kind had ik astma en om daar vanaf te komen stimuleerden mijn ouders me om een blaasinstrument te gaan spelen. Met succes: ik heb inmiddels geen last meer van die ziekte. Ik koos voor de sax als instrument om de klank. Eerst twijfelde ik over klarinet, maar toen ik een plaat hoorde van jazzsaxofonist Charlie Parker was ik verkocht. Toch ben ik eigenlijk direct de klassieke muziek ingerold. Dat was geen bewuste keus, ik kwam toevallig bij een klassieke muziekleraar terecht.”

Wanneer heeft u ervoor gekozen om naar het conservatorium te gaan?

„Dat moment kwam tegen het eind van de middelbare school. Ik dacht eraan om rechten of medicijnen te gaan studeren, maar dat kwam doordat veel klasgenootjes dat gingen doen.

„Op een gegeven moment zei iemand tegen me: ik dacht dat je muzikant was, waarom ga je niet naar het conservatorium? Dat was een soort wake up-call. Buiten school draaide mijn hele leven weliswaar al jaren om muziek, maar gek genoeg had ik me nog niet gerealiseerd dat ik er ook mijn beroep van kon maken.”

Wie is uw grote voorbeeld?

„Ik heb op dit moment les van cellist Anner Bijlsma. Van hem leer ik hoe je een muziekstuk op een spannender manier kunt spelen, alsof je een verhaal voorleest. Ik vind hem zeer inspirerend omdat hij op een losse, vrolijke manier met muziek omgaat. Het is een kind dat plezier maakt.”

Tobias Reijngoud

    • Tobias Reijngoud