De saxofonist

Ties Mellema (31)

Studie: Conservatorium van Amsterdam (1995-2002)Werk: freelance musicus, speelt onder andere met het Residentie Orkest en het Concertgebouworkest. Huis: appartementLaatst gelezen boek: In alle staten (Max Westerman)Bruto maandsalaris: 1.750 euro

Sinds wanneer speelt u saxofoon?

„Ik ben begonnen op mijn negende. Als kind had ik astma en om daar van af te komen stimuleerden mijn ouders me om een blaasinstrument te gaan spelen. Met succes: ik heb inmiddels geen last meer van die ziekte. Ik koos voor de sax als instrument vanwege de klank. Eerst twijfelde ik over klarinet, maar toen ik een plaat hoorde van jazzsaxofonist Charlie Parker was ik verkocht.

„Toch ben ik eigenlijk direct de klassieke muziek ingerold. Dat was geen bewuste keus, ik kwam toevallig bij een klassieke muziekleraar terecht. Als kind maakte ik overigens geen onderscheid tussen jazz en klassiek, ik vond beide stijlen mooi. Ik had ook best jazzsaxofonist kunnen worden.”

Wanneer heeft u ervoor gekozen om naar het conservatorium te gaan?

„Dat moment kwam tegen het eind van de middelbare school. Voor die tijd had ik nooit goed nagedacht over wat ik wilde studeren. Ik dacht aan rechten of medicijnen, maar dat kwam omdat veel klasgenootjes dat gingen doen.

„Op een gegeven moment zei iemand tegen me: ik dacht dat je muzikant was, waarom ga je niet naar het conservatorium? Dat was een soort wake up-call. Buiten school draaide mijn hele leven weliswaar al jaren om muziek, maar gek genoeg had ik me nog niet gerealiseerd dat ik er ook mijn beroep van kon maken.”

Wie is uw grote voorbeeld?

„Ik heb op dit moment les van cellist Anner Bijlsma. Van hem leer ik hoe je een muziekstuk op een spannender manier kunt spelen, alsof je een verhaal voorleest. Ik vind hem zeer inspirerend omdat hij op een losse, vrolijke manier met muziek omgaat. Hij heeft gewoon lol in het spelen. Bijlsma is inmiddels in de zeventig maar het lijkt wel of hij altijd zestien is gebleven. Het is een kind dat plezier maakt.”

Tobias Reijngoud