De pianist

Wijnand van Klaveren (32) Studie: Conservatorium van Amsterdam (1994-2004)Werk: freelance musicus, speelt onder andere met Amsterdam Sinfonietta en schrijft een opera met Hafid Bouazza Huis: appartementBruto maandsalaris: 1.700 euro © Jorgen Krielen / Amsterdam, 07-12-2007 / Wijnand van Klaveren Krielen, Jorgen

Waarom heeft u indertijd voor het conservatorium gekozen?

„Ik speel piano sinds mijn negende en eigenlijk wist ik toen al dat ik van muziek mijn werk wilde maken. Muziek is altijd de belangrijkste kracht in mijn leven geweest. Het geeft me plezier en geluk. Op de opleiding ben ik begonnen met piano, maar na twee jaar heb ik dat uitgebreid met orgel. Dat laatste kwam voornamelijk door Bach, dé orgelcomponist bij uitstek. Het is prachtig om zijn orgelmuziek te spelen.”

Wat is er zo leuk aan het muzikantenbestaan?

„Als musicus kom ik overal. De ene keer speel ik in een kerk, de volgende keer in het Concertgebouw en de derde keer in een bejaardenhuis. Die afwisseling is prachtig. De muziekwereld is bovendien vol met sociale contacten. Ik ontmoet ontzettend veel interessante mensen en met een deel van hen ga ik dan ook nog eens samen iets muzikaals ondernemen, zoals het spelen van een concert, het bewerken van een compositie of het opnemen van een cd.”

Behalve uitvoerend musicus ben je ook componist en arrangeur. Waarom die combinatie?

„Het is ontzettend spannend om je eigen muzikale verhaal op papier te zetten. In de tijd dat ik me nog enkel op het uitvoeren toelegde, vroeg ik me altijd af hoe de stukken die ik speelde in elkaar zaten. Bijna als vanzelf ben ik toen ook gaan schrijven. Ook daarbij speelden de composities van Bach een belangrijke rol, omdat ze zo enorm ingenieus in elkaar zitten. Voor componisten zijn de stukken van Bach uiterst leerzaam.”