de beste expo’s van de maand

Jan Banning Oorlogsfoto’s tot en met 2 maart in het Verzetsmuseum Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de Japanse bezetter zowel in het grensgebied van Thailand en Birma als op Sumatra een spoorlijn aanleggen door krijgsgevangenen en geronselde Aziatische burgers. De omstandigheden van deze dwangarbeiders waren erbarmelijk. Ruim een halve eeuw later ging fotograaf Jan Banning op zoek naar de ervaringen van de overlevenden. Zijn project Sporen van Oorlog bestaat uit portretten in foto’s en tekst van 24 mannen, die als dwangarbeider aan een van deze spoorbanen werkten. Oorlogsfoto’s Jan Banning T.g.v. de 66ste herdenking van de oorlog in de Pacific toont het Verzetsmuseum foto’s van Jan Banning. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de Japanse bezetter zowel in het grensgebied van Thailand en Birma als op Sumatra een spoorlijn aanleggen door krijgsgevangenen en geronselde Aziatische burgers, de zogeheten romusha’s. De omstandigheden van deze dwangarbeiders waren erbarmelijk. Ruim een halve eeuw later ging fotograaf Jan Banning op zoek naar de ervaringen van de overlevenden. Zijn project Sporen van Oorlog bestaat uit portretten in foto’s en tekst van 24 mannen, die als dwangarbeider aan één van deze spoorbanen werkten. 7 dec t/m 2 mrt Verzetsmuseum Amsterdam. Inl: 020-6202535 & www.verzetsmuseum.org Banning, Jan

China Now

T/m 27 jan in het Cobramuseum, Amstelveen. Di-zo 11-17u

Hedendaagse kunst uit China is op het moment zeer populair. Met de expositie China Now wil het Cobra Museum voor Moderne Kunst laten zien wie deze kunstenaars zijn, welke ontwikkelingen er gaande zijn en waarom. De tentoonstelling is samengesteld door Feng Boyi, curator Chinese avant-garde kunst.

Jan Banning

Oorlogsfoto’s tot en met 2 maart in het Verzetsmuseum Amsterdam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de Japanse bezetter zowel in het grensgebied van Thailand en Birma als op Sumatra een spoorlijn aanleggen door krijgsgevangenen en geronselde Aziatische burgers. De omstandigheden van deze dwangarbeiders waren erbarmelijk. Ruim een halve eeuw later ging fotograaf Jan Banning op zoek naar de ervaringen van de overlevenden. Zijn project Sporen van Oorlog bestaat uit portretten in foto’s en tekst van 24 mannen, die als dwangarbeider aan een van deze spoorbanen werkten.

Eugène Lücker

De bomen van Lücker. Schilderijen, tekeningen en etsen van Eugène Lücker t/m 10 febr Museum Het Valkhof, Nijmegen.

Veel schilders legden bomen vast zonder zich werkelijk te verwonderen; als decorstukken en als anoniem natuurschoon. Maar voor Eugène Lücker (1876-1943) waren bomen een thema, een onderwerp om je als schilder in vast te bijten. In Museum Het Valkhof in Nijmegen is een expositie aan de bomen van Lücker gewijd.

Mode en interieur

Tot en met 8 aug in het Centraal Museum Utrecht. Di-zo 11-17u

Van de bustier van Jean Paul Gaultier tot het korset van Madame Bovary: alle topstukken van het Centraal Museum vanaf de achttiende eeuw komen deze winter uit de kast voor de filmische tentoonstelling Script. Mode en interieur, van salon tot house. Er is een houseparty nagebouwd geïnspireerd op Basic Instinct, er is een Rietveld-huiskamer ingericht, en in de 18e-eeuwse Franse salon kan zo een scène van Dangerous Liaisons worden opgenomen. Bezoekers kunnen verschillende sets binnenstappen en zichzelf fotograferen in bijvoorbeeld Sense and Sensibility , Blade Runner, Madame Bovary en India Song.