Crisis in Zwitserse regering

De leider van de Zwitserse Volkspartij (SVP), de rechts-populistische Christoph Blocher, is niet herkozen als lid van de Bondsraad, de Zwitserse regering. Zelden wordt in Zwitserland kandidaten voor de regering weggestemd door het parlement, zeker als zij – zoals Blocher – al in de Bondsraad zaten. Blocher, die de afgelopen vier jaar minister van Justitie was, is omstreden in verband met de felle campagne van zijn partij tegen immigranten.

De zeven leden tellende regering is in Zwitserland niet meer dan het uitvoerende orgaan van het parlement. De macht ligt bij de bevolking, die zich over alle belangrijke onderwerpen per referendum moet uitspreken. Alle grote partijen zijn lid van de regering, volgens een vaste formule: twee rechts-liberalen, twee sociaal-democraten, twee leden van de SVP en één christen-democraat.

Blocher, die in 2003 lid werd van de Bondsraad, zei dat zijn partij in de oppositie gaat als hij niet zou worden herkozen. Daarmee zou voor het eerst sinds 1959 een van de grote partijen niet in de regering vertegenwoordigd zijn. Het zou een einde maken aan een consensuspolitiek die van het meertalige land stabiliteit symboliseert.

De afgelopen dagen wisten sociaal-democraten en christen-democraten Eveline Widmer-Schlumpf, een partijgenoot van Blocher, over te halen zich kandidaat te stellen. Zij kreeg 125 stemmen, Blocher 115. Volgens SVP-voorzitter Ueli Maurer zal Widmer-Schlumpf haar zetel echter niet bezetten. En als ze dat wel doet, gebeurt dat volgens hem niet namens de SVP.

De Zwitserse Volkspartij won de parlementsverkiezingen in oktober met een controversiële advertentiecampagne (een poster met witte schapen die één zwart schaap de grens over schoppen) en een ultraliberaal programma. De partij heeft zich nooit veel aangetrokken van het consensusmodel in de Zwitserse politiek. (AP, AFP)

Laatste ontwikkelingen zijn te volgen op swissinfo.ch