Citigroup en Pandit zijn oude bekenden

De koers van Citigroup daalde toen de benoeming van de nieuwe topman Vikram Pandit bekend werd. Beleggers vragen zich af of hij de bank in deze moeilijke periode kan leiden.

Vikram Pandit Foto AP Citigroup Inc. provided this photo Vikram Pandit. The banking company named Pandit, the head of its investment banking business, as its chief executive officer Tuesday, charging him with restoring the bank's profitability and reputation after missteps in lending and investing left Citi with billions of dollars in losses this year. (AP Photo/Citigroup) Associated Press

De in problemen verkerende Amerikaanse bank Citigroup heeft een nieuwe bestuursvoorzitter. Gisteren maakte de bank bekend de in India geboren Vikram Pandit te hebben benoemd tot opvolger van de kort geleden afgetreden Chuck Prince.

Prince stapte op nadat Citigroup zwaar bleek te zijn getroffen door de kredietcrisis. Citigroup heeft al miljarden dollars moeten afschrijven door de problemen op de kredietmarkt. Eind november werd de bank gedwongen zich te wenden tot een investeringsfonds uit Abu Dhabi, dat het bedrijf kapitaal verschafte om de problemen het hoofd te bieden. Het aandeel Citigroup daalde sinds begin dit jaar al met bijna 40 procent.

Pandit (50) werkt pas sinds juli dit jaar bij Citigroup. Zijn ervaring als bankier deed hij op bij branchegenoot Morgan Stanley, waar hij twintig jaar werkte. Hij was daar verantwoordelijk voor de onderdelen management, handel, verkoop en infrastructurele aspecten.

Toch zijn Citigroup en Pandit geen onbekenden voor elkaar. Pandit richtte na zijn vertrek bij Morgan Stanley in 2005 met een aantal collega’s een hedgefonds op, Old Lane Partners geheten. Citigroup kocht dat fonds in april dit jaar voor 800 miljoen dollar (545 miljoen euro). Met de opbrengst van die deal kocht Pandit in september een appartement met tien kamers in Manhattan (met uitzicht op Central Park) voor 18 miljoen dollar.

De uit het Indiase Nagpur afkomstige Pandit kwam op zijn zestiende naar de Verenigde Staten. Hij studeerde aan de Universiteit van Columbia. Pandit is de tweede Indiër die aan het roer komt bij een Amerikaanse financiële instelling. In februari 1997 nam Ramani Ayer de leiding over bij Hartford Financial Services Group.

Pandit staat voor de zware taak Citigroup te hervormen. Dat is deels al in gang gezet, maar Pandit zal het karwei moeten afmaken. Het is niet uitgesloten dat Citigroup bestaande afdelingen zal moeten sluiten of afstoten.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de benoeming van Pandit: het aandeel Citigroup daalde met ruim 4 procent. Analisten wijzen erop dat Pandit zijn diensten als manager bij Morgan Stanley dan bewezen mag hebben, maar ze betwijfelen of hij in staat is om een complex bedrijf als Citigroup te leiden.