Charmant en sukkelig

Schwimmers Run, Fat Boy, Run draait vanaf morgen in de Nederlandse bioscopen.

De hoofdpersoon lijkt op Ross, de rol die Schwimmer 10 jaar lang zelf heeft gespeeld.

David Larry Schwimmer was van alle leden van de zeskoppige hoofdcast van Friends de laatste die ook buiten de serie doorbrak. Foto Getty Images PARK CITY, UT - JANUARY 25: Actor David Schwimmer of the film "DUANE HOPWOOD" poses for portraits during the 2005 Sundance Film Festival January 25, 2005 in Park City, Utah. (Photo by Carlo Allegri/Getty Images) *** Local Caption *** David Schwimmer Getty Images/AFP

Het is niet zo moeilijk voor te stellen dat David Schwimmer (New York, 2 november 1966) zelf de hoofdrol had gespeeld in zijn regiedebuut Run, Fat Boy, Run, dat vanaf morgen de Nederlandse bioscopen aandoet. In gedachten is hij het namelijk de hele tijd, die door de straten van Londen rent. Eerst op de vlucht voor het meisje van zijn dromen (want help: ze draagt een bruidsjurk). Dan achter travestieten met vlugge vingertjes aan die de lingeriewinkel waar hij als beveiliger werkt vaak bezoeken. En ten slotte strompelend en met gebroken enkel langs de Theems in de marathon van Londen. Want als er iets is om dat meisje, inmiddels vrouw en moeder van zijn zoontje, terug te winnen, dan is het wel door het tonen van discipline en doorzettingsvermogen. Is dat niet een beetje de rol die Schwimmer – Ross uit Friends – tien jaar lang zelf heeft gespeeld? Charmant, schlemielig, schattig-sukkelig.

Dat daar in Run, Fat Boy, Run nog een aantal minder appetijtelijke eigenschappen bij zijn gekomen – die met drankgebruik te maken hebben, overmatig roken, de Engelse keuken en de Britse gewoonte om alleen naar sport te kijken, maar zelden te beoefenen – dat moet allemaal op het conto van Simon Pegg geschreven worden, die in Schwimmers regiedebuut zo’n beetje Schwimmer spéélt. Maar dan op z’n Brits.

Hoe die twee, de New Yorkse intellectueel en de Londense straatvechter, elkaar ontmoetten en tot samenwerken kwamen, daar zit op zich weer een film in. Opposites attract.

Pegg is de bedenker van Britse parodiefilms als Shaun of the Dead en Hott Fuzz. Samen met Schwimmer speelde hij in de tv-serie Band of Brothers (2001) en in de speelfilm Big Nothing (2006). Dat was Schwimmers eerste grote rol nadat Friends na tien succesvolle seizoenen in 2004 was uitgespeeld (en na de onvergetelijke stemcast als giraffe Melman in Madagascar, 2005 natuurlijk). Friends is in Engeland ook na afloop van de serie nog onmetelijk populair, Simon Pegg – om redenen van rood haar – ook. Geld was er eveneens beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk om een film te draaien. Regisseren leerde Schwimmers al bij Friends en in het theater, dus het optelsommetje was snel gemaakt. Met succes. Na z’n Engelse première dit najaar voerde Run, Fat Boy, Run weken de bioscoopbezoekerslijsten aan.

David Larry Schwimmer was van alle leden van de zeskoppige hoofdcast van Friends de laatste die ook buiten de serie doorbrak. Courteney Cox beproefde haar succes als tv-producent. Lisa Kudrow trad in talloze andere tv-series op. Matt LeBlanc – Joey – kreeg zijn eigen programma. Matthew Perry probeert het in het theater. Jennifer Aniston trouwde met Brad Pitt en scheidde weer. Maar tegelijkertijd was Schwimmer waarschijnlijk degene die al het eerste wist dat hij een carrière in de showbizz wilde. Sinds acteerlessen op de middelbare school was hij hooked en na een pilot voor de serie Couples (1994) was hij het eerste castlid van de nieuwe serie Friends dat werd gecontracteerd.

Tien jaar van z’n leven zit erin, en ook drie jaar nadat het doek viel is het moeilijk loskomen van Friends. Iedereen vraagt hem erover. Iedereen verwijst ernaar. Schwimmer houdt zich wijselijk een beetje stil en uit de buurt. Londen is een ideale stad om anoniem te zijn, zegt hij. En om aan nieuwe projecten te werken. Naar verluidt heeft hij voor zijn volgende film zowel George Clooney als Hught Grant voor de hoofdrollen gestrikt, in de voetsporen van The Persuaders Tony Curtis en Roger Moore.

David Schwimmers regiedebuut Run, Fat Boy, Run is vanaf morgen te zien in 39 bioscopen