Bye, Bye Belgium: een jaar later

schemalesoir.jpgVoor wie de Belgische formatie nog wil volgen, maar het niet meer kan: misschien helpt dit schema dat Le Soir vandaag laat zien. Het is maar goed dat België zo rijk is aan welbespraakte politicologen, want de situatie wordt met de dag onoverzichtelijker.

 Politicoloog Carl Devos vat vandaag in De Standaard samen: ,,Eerst wou niemand in de regering, nu duwen veto’s en exclusieven ons naar een CD&V/N-VA-Open VLD-SP.A-Groen!-MR-CDH-PS-Ecolo ’bestuur’. Met in de oppositie FN, VB en LDD. En een Spirit-senator. Olé.”

Het meest genoemde scenario van de laatste dagen: Guy Verhofstadt blijft nog een tijdje premier. Yves Leterme wordt vice-premier en minister van Institutionele Zaken. Dat betekent dus aan Vlaamse kant: liberalen en christen-democraten. Aan Franstalige kant lijkt alles mogelijk: liberalen, christen-democraten, socialisten én groenen? Maar als de Franstalige groenen meedoen, dan willen die waarschijnlijk dat ook de Vlaamse groenen meedoen. Hetzelfde geldt voor de Franstalige socialisten en de Vlaamse socialisten. Kunt u het nog volgen? En dan hebben we het alleen nog maar over de interim-regering, die Verhofstadt nu probeert te vormen. Daarna begint het echte onderhandelen over de inhoud.

Morgen is het een jaar geleden dat de RTBF het nep-journaal uitzond waarin het einde van België werd aangekondigd. Het lijkt al weer héél lang geleden.