Brazilië wil greep op continent versterken met investeringen

De Braziliaanse president Lula da Silva heeft Bolivia grootschalige investeringen toegezegd in een poging Bolivia aan de invloed van Venezuela te onttrekken. Ook wil hij de aanvoer van Boliviaans gas, waar Brazilië van afhankelijk is, veiligstellen.

Bronnen bij de Braziliaanse overheid zeggen dat Lula da Silva zondag tijdens zijn bezoek aan Bolivia een investering gaat aankondigen van 1,5 miljard dollar.

Hij zal zijn ambtgenoot Evo Morales de boodschap overbrengen dat „uw bondgenoot Brazilië is, niet Venezuela”. Ooit beschouwde Morales de linkse Braziliaanse president als „zijn grote broer”, maar hij wendde zich al gauw tot de veel linksere Venezolaanse president Hugo Chávez. Lula en Chávez vochten jarenlang om invloed in Zuid-Amerika. Chávez had die slag met zijn anti-Amerikaanse houding in zijn voordeel beslecht.

Een regeringsfunctionaris die anoniem wil blijven zegt dat Lula onder andere 600 miljoen dollar wil investeren in infrastructuur en leningen aan boeren. Nog eens 750 miljoen dollar gaat naar het verhogen van de gasproductie. Een bron uit diplomatieke kringen zegt dat Lula Morales er op gaat wijzen dat Chávez zijn belofte voor financiële hulp niet is nagekomen en dat Brazilië wel woord zal houden.

Nadat Chávez anderhalve week geleden het referendum over een ingrijpende grondwetswijzing verloor, is zijn populariteit in de regio tanende. Vorige week bekogelden woedende Bolivianen een Venezolaans militair vliegtuig met stenen uit protest tegen de invloed van Chávez in de regio. (Reuters)