Bos op tv, Rouvoet boos

Het voornemen van minister Bos (Financiën, Pvda) tot een wekelijks gesprek op RTL-Z leidt tot frictie binnen het kabinet. De woordvoerder van vicepremier Rouvoet (VWS, ChristenUnie) zegt dat er vooraf geen overleg over was. „De vraag is of de minister van Financiën spreekt of ook de vicepremier. Men zal denken: ook de vicepremier.”

Gisteren maakte RTL-Z bekend vanaf 15 januari elke dinsdag tien minuten met Bos te praten. Het is voor het eerst dat een minister instemt met een wekelijks vraaggesprek. De premier licht traditioneel het kabinetsbeleid toe op vrijdag.

Volgens Kees Berghuis, chef Haagse redactie RTL en tot 2006 woordvoerder bij Financiën, zal men zich concentreren op financieel-economische onderwerpen. „Maar bij groot politiek nieuws – stel dat er iets gebeurt in Afghanistan – stellen we Bos daar natuurlijk ook vragen over.” Is Bos niet beschikbaar, dan vervangt staatssecretaris De Jager (CDA) hem.

Bos zegt dat de zaak met Balkenende is afgestemd. Volgens de woordvoerder van Financiën hield toenmalig minister Zalm een wekelijks tv-gesprek af uit vrees de premier in de wielen te rijden. De woordvoerder van premier Balkenende zei dat „de afweging is gemaakt op Financiën”.

Rectificatie / Gerectificeerd

Rouvoet

De kop Bos op tv, Rouvoet boos boven het bericht over het voornemen van minister Bos om wekelijks bij RTL-Z een gesprek te houden (12 december, pagina 1), is niet juist. In het bericht staat niet dat Rouvoet boos is.