Argentinië: beul junta sterft vlak voor vonnis

buenos aires. Vier dagen voor zijn vonnis zou worden uitgesproken, is de Argentijnse folteraar Héctor Febres in zijn cel overleden. Hij stond terecht voor het ontvoeren en martelen van dissidenten tijdens de `Vuile Oorlog` ten tijde van de Argentijnse junta (1976-1983). Bronnen bij justitie zeggen dat Febres maandag is overleden aan een ”niet-gespecificeerde natuurlijk oorzaak”. Een rechter besloot tot autopsie. Volgens de autoriteiten zal de zaak formeel worden gesloten. Febres zou waarschijnlijk levenslang hebben gekregen. Tijdens de junta werden duizenden politieke gevangenen vastgehouden, van wie velen werden gedrogeerd, in vliegtuigen gestopt en vanuit de lucht in de rivier de River Plate gegooid. Tijdens de junta kwamen 30.000 mensen om.