‘Archief Pinter voor het land behouden’

„Opgewekt schendt u iedere toneelwet waarmee ik ben opgevoed en waarin ik geloof, behalve de kardinale wet: nooit een seconde te vervelen”, schreef de oude Britse toneelschrijver Noël Coward in een brief aan zijn jongere collega Harold Pinter. Deze en twaalfduizend andere brieven van Pinter zijn deze week gekocht door de British Library voor 1,1 miljoen pond (1,4 miljoen euro).

Naast de brievencollectie bevatten de honderdvijftig aangeschafte verhuisdozen plakboeken, manuscripten, foto’s, programmaboekjes en e-mails. De brieven zijn gericht aan de collega’s als Samuel Beckett, Arthur Miller en David Mamet, maar ook aan jonge toneelschrijvers als Sarah Kane.

In een reactie zegt de 77-jarige schrijver: „Ik ben verheugd dat het archief behouden blijft voor Groot-Brittannië.”

Pinter was bevreesd dat zijn archief naar de Verenigde Staten zou worden verkocht. Hij staat bekend om zijn anti-Amerikaanse ideeën – vorige maand noemde hij Hollywood nog „een schijthuis”. Pinters vrees is niet ongegrond, gezien de trend onder Amerikaanse universiteiten om archieven van Britse schrijvers op te kopen. De Universiteit van Texas verwierf bijvoorbeeld de archieven van Tom Stoppard en David Hare.

De British Library kreeg geld van fondsen. Jamie Andrews van de British Library in The Guardian: „Om iedereen over te halen dit soort archieven voor het land te behouden, hebben we flink met de Britse vlag gezwaaid.”