Amsterdam mag van EU glasvezelnet aanleggen

De gemeente Amsterdam mag van de Europese Commissie meebetalen aan de aanleg van een glasvezelnet voor snel internet naar Amsterdamse woningen. Na een diepgravend onderzoek concludeerde de Commissie gisteren dat dit geen illegale staatsteun is.

Samen met twee investeerders en woningbouwmaatschappijen financiert Amsterdam de aanleg van glasvezel naar 37.000 woningen in de wijken Osdorp, Zeeburg en Watergraafsmeer. Over deze aansluiting kunnen bewoners supersnel internetten, televisiekijken en bellen.

Dit besluit betekent dat Amsterdam – dat tot nu toe 6 miljoen euro in het project stak – ook zou kunnen bijdragen aan de aanleg naar de rest van de 400.000 Amsterdamse huizen. Ook kan het andere gemeenten met glasvezelambities ertoe aanzetten het op dezelfde manier aan te pakken als Amsterdam.

De aanleg van glasvezelnetten door gemeenten leidde tot hevig protest van vooral kabelmaatschappijen, die over hun eigen netwerk dezelfde telecomdiensten aanbieden. Met succes klaagden zij bij de Europese Commissie over het subsidiëren van een glasvezelnet door de gemeente Appingedam. De Commissie heeft dat project geblokkeerd. Nu concludeert de Commissie dat in Amsterdam geen sprake is van staatssteun omdat de gemeente onder gelijke voorwaarden investeert als de investeerders ING Real Estate en Reggefiber. Kabelbedrijf UPC laat weten teleurgesteld te zijn. Als de uitspraak openbaar is, zal het bedrijf „kijken of er aanknopingspunten zijn voor vervolgstappen”, zegt een woordvoerder.

Glasvezel Amsterdam, het bedrijf dat het netwerk aanlegt, is inmiddels al volop bezig huizen aan te sluiten. Directeur Herman Wagter vertelt dat er „druk wordt gesproken” over de aanleg naar de rest van Amsterdam. Of de gemeente daar ook geld in steekt, kan hij nog niet zeggen.