Wereldomroep begint Europese radiozender

Radio Nederland Wereldomroep, het Nederlandse radiostation voor het buitenland, is een van de drijvende krachten achter de oprichting van het European Radio Project (ERP). Het gaat om een nieuwe zender die programma’s wil brengen ‘met een Europese invalshoek’. Het project wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie.

Dat is uit goed geïnformeerde bronnen in Brussel vernomen. Vrijdag wordt het oprichtingsakkoord getekend; in april volgend jaar moet de zender beginnen. Het ERP-consortium bestaat behalve de Nederlandse Wereldomroep ook uit de Deutsche Welle, Radio France Internationale en stations uit tien andere EU-lidstaten.

De zender zal in eerste instantie een half uur per dag politiek nieuws brengen vanuit Brussel en de Europese hoofdsteden, evenals een wekelijks achtergrondmagazine en verslaggeving van grote Europese culturele evenementen. De ERP-programma’s zullen worden uitgezonden op de bestaande frequenties van de zestien deelnemende zenders en via een website, die in juni in de lucht zal zijn. De Wereldomroep draagt de hoofdverantwoordelijkheid voor deze website.

De Wereldomroep en zijn Duitse en Franse pendanten sloegen de handen ineen toen de Europese Commissie eerder dit jaar een subsidiepot opende voor ‘informatieve radioprogramma's over EU-thema’s’. Het ERP-consortium won een Brusselse aanbestedingsprocedure en heeft nu recht op jaarlijks 5,8 miljoen euro subsidie voor een periode van vijf jaar. Dat is 15.890 euro per dag.

‘De Commissie bemoeit zich niet met de inhoud van programma’s’, zo luidt de afspraak volgens betrokkenen. Een Commissie-ambtenaar bevestigt dat het station „volledige redactionele onafhankelijkheid” zal genieten.

Vooralsnog zal het station niet in het Nederlands te beluisteren zijn. Uitzendingen gaan van start in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Pools als ‘hoofdtalen’ – met programma’s direct in de taal gemaakt – met vertalingen in vijf kleinere talen. Nederlands komt er in 2009 als hoofdtaal bij.