‘Waterboarden werkt’

‘Waterboarding’ (gesimuleerde verdrinking) is een effectieve ondervragingsmethode, maar komt wel neer op marteling.

Een ex-geheim agent van de CIA heeft dat over de omstreden methode gezegd in een vraaggesprek met het Amerikaanse tv-station ABC.

Oud-CIA-man John Kiriakou was in 2002 in Pakistan betrokken bij de arrestatie en wekenlange ondervraging van een naaste medewerker van Bin Laden, Abu Zubayda.

Steeds weigerde Zubayda mee te werken. Maar toen hij in een geheime CIA-gevangenis op een plank werd vastgebonden, zijn mond en neus werden afgeplakt en hij water door zijn keel kreeg gegoten om de ervaring van verdrinking na te bootsen, ging hij na 35 seconden door de knieën. „Het was of er een knop werd omgezet.” Zelf was Kiriakou daar overigens niet bij, zijn collega’s hadden hem er gedetailleerd verslag over uitgebracht.

Kiriakou, die de CIA in 2004 na veertien jaar verliet, zegt dat de informatie van Zubayda waarschijnlijk levens heeft gered. Toch heeft hij gemengde gevoelens over de praktijk van waterboarding: „ Het was een lelijke episode die destijds misschien noodzakelijk was. Maar dat hebben we nu achter ons gelaten.”

Interview met ex-CIA-man via nrc.nl/wereld