Veilig fietsslot toch niet veilig

Ook gecertificeerde fietssloten blijken eenvoudig te kraken, ontdekte de politie van Zaanstreek-Waterland. Gedupeerden hoeven echter niet te vrezen: verzekeraars keren in dat geval toch de schade uit. Enkele types fietssloten van de firma’s Axa en Abus blijken met een standaardsleutel eenvoudig te openen. De firma’s adviseren om een extra slot te gebruiken. Bij Axa gaat het om sommige modellen van het type SL7, SL9 en 538. Directeur Dirk Bolderman zegt dat niet alle exemplaren gevoelig zijn voor de diefstalmethode. Axa vermoedt dat het om 200.000 van in totaal 4 miljoen verkochte sloten gaat, maar het onderzoek loopt nog. Bij Abus gaat het om het type 48 en 4800, die niet meer worden geproduceerd maar nog wel verkrijgbaar zijn. Axa komt consumenten die de sloten op hun fiets hebben tegemoet door een kettingslot met 50 procent korting te verkopen. Abus denkt nog over een regeling. (NRC)