UBS heeft het ergste nu achter de rug

UBS moet maar hopen dat driemaal werkelijk scheepsrecht is. De Zwitserse bank heeft al twee maal geprobeerd greep te krijgen op zijn gevoeligheid voor de Amerikaanse markt voor risicovolle (subprime) hypotheken.

Eerst kostte de sluiting van het interne hedgefonds Dillon Read de bank al meer dan 500 miljoen dollar. Daarop volgde in oktober een afschrijving van 4 miljard dollar. En op maandag werd daar nog eens 10 miljard dollar aan toegevoegd. Dat was te veel gevraagd voor het kapitaal van de bank. UBS maakte derhalve ook een kapitaaluitbreiding van 11,5 miljard dollar bekend, evenals het schrappen van de dividenduitkering.

Dat is een bittere pil voor UBS-topman Marcel Rohner. Grote afboekingen en nooduitbreidingen van het kapitaal zijn pijnlijk voor iedere bank, maar vooral voor UBS, ooit de spreekwoordelijke belichaming van het begrip behoedzaamheid. Het experiment van de bank met riskante beleggingen kan tot het eerste verlies op jaarbasis leiden.

Maar als Rohner werkelijk al het slechte nieuws uit de weg heeft geruimd, kan hij de bank wel eens een dienst hebben bewezen. Beleggers beschouwen de zakenbankdivisie van UBS als een grote risicofactor. Als de divisies voor vermogensbeheer en private banking op de gemiddelde koers-winstverhouding van de sector worden gewaardeerd, zou de zakenbank momenteel een negatieve waarde van 20 miljard dollar vertegenwoordigen, aldus Credit Suisse.

Daardoor is er veel ruimte voor verbetering. Rohner moet uit zijn op herstel van de voorsprong in waardering die UBS van oudsher heeft genoten ten opzichte van Credit Suisse en Deutsche Bank. Die voorsprong is gekrompen naar 6 procent op basis van de verwachte winst over 2009, aldus onderzoeksbureau JCF Factset.

Om weer in vorm te komen, moet Rohner zijn andere divisies op koers zien te houden. Na de kapitaalinjectie lijkt het waarschijnlijker dat dat gaat lukken. Het nieuwe kapitaal zorgt ervoor dat UBS zijn positie behoudt als een van Europa’s best gekapitaliseerde banken – een belangrijke overweging voor private banking-klanten. Rohner kan hen ook op geloofwaardige wijze beloven dat de dagen van het met grote risico’s gepaard gaande handelen voor eigen rekening voorbij zijn.

Uiteraard is het voor Rohner als nieuwe topman betrekkelijk eenvoudig om nu zo’n groot verlies te nemen. Hij was werkzaam bij de divisie voor vermogensbeheer toen de zakenbank van UBS verkeerde beslissingen nam. Bovendien kan hij teruggrijpen op een solide basis. Sommige van zijn collega’s zijn waarschijnlijk niet zo gelukkig.

Mike Verdin