Treinverkeer Korea beperkt op gang

Treinverkeer Korea beperkt op gang Seoul, 11 Dec. Voor het eerst sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (in 1953) is er weer goederenvervoer per spoor tussen de beide Korea’s. Vanochtend maakte een trein de eerste rit tussen Seoul en Kaesong, vlak over de grens met Noord-Korea. Daar is een speciale economische zone waar Zuid-Koreaanse ondernemers fabrieken hebben opgericht. Zij maken gebruik van de goedkope arbeidskracht, de Noord-Koreaanse regering van de harde valuta die zo binnen komen. Vanochtend werden grondstoffen en bouwmaterialen naar Kaesong gebracht. Later op de dag keerde de trein terug in Seoul met onder andere schoenen en ondergoed. De trein zal voortaan elke werkdag rijden. Dat spraken de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il in oktober af tijdens hun top in Pyongyang. Onduidelijk is wanneer er ook passagierstreinen zullen gaan rijden tussen de beide Korea’s. Foto Reuters The first regular South Korean cargo train returns from North Korea at the Imjingang Station in Paju, north of Seoul, December 11, 2007. The two Koreas on Tuesday started their first regular train service since the 1950-1953 war by sending freight cars across their heavily armed border for a run hailed as a milestone in reconciliation. REUTERS/Han Jae-Ho (SOUTH KOREA) REUTERS