Televisie Film van de dag

Scène uit de postmodernistische tienerwestern Young Guns (Christopher Cain, 1988, VS). Young Guns Year: 1988 Director: Christopher Cain Emilio Estevez Charlie Sheen Kiefer Sutherland Lou Diamond Phillips Dermot Mulroney Casey Siemaszko PHOTOS12

Young Guns. Gisteren begon RTL7 met een westernweek, met vandaag en morgen de tienerwesterns Young Guns 1 en 2 – de laatste is overigens de beste. Critici schreven indertijd wat lacherig en sceptisch over deze genrevehikels voor jonge Brat Packsterren als Emilio Estevez, Kiefer Sutherland en Charlie Sheen, maar de films zijn helemaal niet zo slecht. Wel zijn het typisch producten van de tijd dat het postmodernisme in Hollywood hoogtij vierde, in deze films vooral merkbaar in het spelen met de mythe van Billy the Kid en Doc Holliday. De Britse eigenaar van een ranch (Terrence Stamp) stelt zes heethoofdige jongeren aan als de beschermers van zijn vee. Als hij wordt neergeschoten door de plaatselijke schurk Murphy (Jack Palance) zweren de zes wraak. Inclusief surrealistisch vormgegeven vervolg waarin de jonge helden trippen op peyote.(Christopher Cain, 1988, VS), RTL7, 20.30-22.35u.André Waardenburg