Supermarkt eist duurzaam gevangen vis

Over vier jaar verkopen alle Nederlandse supermarkten alleen nog maar vis die duurzaam is gevangen. Dat maakte het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) vandaag bekend.

Vissers en vishandelaren die hun waar aan supermarkten willen slijten moeten in 2011 voldoen aan de eisen van het Marine Stewardship Council (MSC). MSC is een keurmerk dat is opgericht door het Wereldnatuurfonds en Unilever. Op dit moment heeft alleen de Nederlandse haring een MSC-certificaat.

Certificering door MSC wordt „heel, heel moeilijk” voor de Nederlandse schol en tongvissers, zegt Ben Daalder, voorzitter van de Federatie van Visserijverenigingen. Schol en tong zijn de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. Deze platvissen worden gevangen met sleepnetten die de bodem beschadigen en veel andere vissoorten mee naar boven nemen. Daalder zegt echter dat de vissers hun bijdrage aan duurzaamheid willen leveren en in gesprek zijn met het CBL.

„Die vangstmethode moet snel tot het verleden behoren”, zegt Marc Jansen, hoofd consument en kwaliteit van het CBL, anders moeten vissers „een ander afzetkanaal kiezen”. Het CBL reageert volgens Jansen op „ideeën van de consument over de manier waarop voedsel geproduceerd moet worden”.

Eerder dit jaar zorgde het CBL voor beroering in de varkenssector door te eisen dat er een einde komt aan de castratie van biggen zonder verdoving. Die druk was effectief. Eind november kwamen CBL en de sector overeen onverdoofde castratie per 2009 te beëindigen.