Stoer = gekwetst

Beste vaders van in de dertig, wat jullie goed doen is achter de kinderwagen lopen en lief zijn tegen jullie kinderen. Wij mannen van in de vijftig zien jullie op straat met die kinderwagen, lachen in ons vuistje en mompelen: wat een wijf zeg, wat een loser! Wees niet boos op ons als wij zo stoer reageren.

Wij mannen van in de vijftig hebben het moeilijk met onze stoerheid. Die stoerheid is onze muur, het masker waarachter wij ons verschuilen. Wat we verbergen is onze zachte, positieve kant. En dat doen we omdat we niet weer gekwetst willen worden. Want ja, wij zijn gekwetst! Stoer en cynisch gedrag is niet soms of meestal, maar altíjd een masker voor verborgen gekwetstheid. Wij mannen van in de vijftig zijn hiermee onze eigen grootste vijand. En van onze vaak materieel-verwende en tegelijk affectief-verwaarloosde kinderen.

De vaders van in de vijftig hebben hun machismo en cynisme hun hele leven gebruikt als stoer pantser, omdat ze niet durfden te kijken naar de mooie, zachte, lieve en kwetsbare dingen in de wereld, bij anderen maar vooral bij zichzelf.

En als jij dan iemand op straat iets ziet doen waar jezelf bang voor bent, bang dat mensen je kwetsbare kant zien (en je misschien gaan uitlachen), dan zeg je als stoere macho niet: ik ben jaloers en verdrietig, dat zou ik ook wel gewild hebben. Nee, dan zeg je: wat een wijf zeg, wat een loser.

Wij mannen van in de vijftig zijn te laf om onze zachtheid te tonen. Daar is moed voor nodig, moed die wij niet hebben, jullie wel. Dus wees niet boos op ons, maar heb medelijden. Of beter nog, schud vrolijk lachend je hoofd en loop lekker verder met die kostbare kinderwagen.

François de Waal

François de Waal (53) is tv-maker

    • François de Waal