Sport en shows, dat is wat we willen!

In het boek Is er nog iets leuks vanavond? staan hoogtepunten van 55 jaar Nederlandse tv.

Auteur Bert van der Veer geeft leuke weetjes, maar biedt weinig samenhang.

Katja Schuurman was het. René Froger ook. En Huub van der Lubbe, Dieuwertje Blok en nog veel meer bekende Nederlanders. Lijk in Baantjer. Het was een eer, schrijft televisiekenner Bert van der Veer in zijn nieuwe boek Is er nog iets leuks vanavond?, om vermoord te worden in de populaire politieserie. Van 1995 tot 2006 verschenen 121 afleveringen van Baantjer. „Een ware hit”, aldus Van der Veer in zijn boek. De serie stond van 1998 tot en met 2003 in de top-10 van best bekeken programma’s van dat jaar.

Is er nog iets leuks vanavond? is volgens uitgever United Media de eerste en enige Nederlandse televisie-encyclopedie. Bert van der Veer – regisseur, voormalig directeur van RTL 4 en 5 en voor alles tv-kenner – beschrijft „alle hoogtepunten” van 55 jaar Nederlandse televisie. Het boek, dat onlangs verscheen, is een update van zijn boek uit 1992.

Het schrijven van hét naslagwerk over de Nederlandse tv is een grote ambitie, die Van der Veer slechts gedeeltelijk waarmaakt. Hij biedt feiten, leuke weetjes en anekdotes, maar nauwelijks verbanden tussen die feiten. Tv-kenner Van der Veer had veel lezers een plezier gedaan als hij een aantal ontwikkelingen op de televisie van nu in (historisch) perspectief had geplaatst. Komt Big Brother bijvoorbeeld helemaal uit het niets of is het een logische ontwikkeling in de Nederlandse tv-traditie? Verder schrijft Van der Veer wat omslachtig waardoor het boek niet altijd even prettig leest. Beter is het om te bladeren, af en toe wat te lezen en de foto’s te bekijken. Die komen grotendeels van het Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum.

Is er nog iets leuks vanavond? behandelt per jaar, van 1951 tot en met 2006, het wel en wee op de Nederlandse tv. Af en toe bespreekt Van der Veer ook de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Uitgebreid staat hij stil bij de pionierstijd. Avontuurlijke radiomensen maakten de moeizame overstap naar het nieuwe medium. „Ieder programma, goed of slecht, dat ons, kijkers, bereikt, is dan ook een overwinning”, citeert hij de KRO-gids. Hij bespreekt programma’s die taboes doorbraken zoals Zo is het toevallig ook nog ’s een keer, Fred Haché en Hoepla, maar is toch vooral geïnteresseerd in amusement voor het grote publiek.

Shows scoren op de Nederlandse televisie, blijkt uit de lijstjes die Van der Veer na elk jaar publiceert. Van Rudi Carrell en Willem Ruis tot Ron Brandsteder en Paul de Leeuw. En natuurlijk Mies Bouwman. De vrouw die in 2001 tot de grootste Nederlandse persoonlijkheid in de tv-geschiedenis werd gekozen, krijgt van alle presentatoren de meeste aandacht in het boek. Mies staat er (terecht) met negen foto’s in. Een goede tweede is Patty Brard, met vijf foto’s, maar haar bijdrage aan de Nederlandse tv is wat minder duidelijk dan die van Mies.

De Nederlandse kijker houdt verder van het Koninklijk Huis, het Eurovisiesongfestival, talentenjachten en sport, heel veel sport. De finale van het wereldkampioenschap voetbal in 1978 tussen Nederland en Argentinië trok het onwaarschijnlijk grote aantal kijkers van 9,6 miljoen. Van der Veer laat in de jaarlijstjes vaak sportuitzendingen weg, omdat die anders de gehele top-10 zouden vullen.

Kritisch is Van der Veer maar zelden en altijd tussen de regels. In het hoofdstuk over 2006 uit hij enige scherpe woorden (tussen haakjes) op John de Mol en diens programma De Gouden Kooi. Over (het gebrek aan) creativiteit op tv schrijft Van der Veer: „Soms leek het alsof de programma-ideeën volgens een wiskundige formule tot stand kwamen”. Welke tegengestelde polen konden nog meer contact maken, vraagt hij zich af, na beauty’s en nerds, Afrikanen en schaatsers, en boeren en vrouwen?

Wat Van der Veer vindt van het tv-jaar 2007 kunnen kijkers vanaf 1 februari lezen op zijn website www.bertvanderveer.nl (die overigens alleen goed werkt in Internet Explorer). In 2011, bij het zestigjarig bestaan van de Nederlandse televisie, wil de auteur een nieuwe uitgave doen verschijnen.

Tot die tijd blijft de slotzin van het 2006-hoofdstuk ongetwijfeld actueel. „Zoveel meer zenders, zoveel meer programma’s, zoveel meer aanbod – en toch werd de vraag nog steeds gesteld: is er nog iets leuks vanavond.”

Bert van der Veer: Is er nog iets leuks vanavond? Het Groot Nederlands Televisieboek. United Media Company, 232 blz. € 24,90