Sport en show, dat is wat de kijker wil

Het best bekeken op tv ooit in Nederland: de finale van het WK voetbal 1978 (Nederland-Argentinië) met 9,6 miljoen kijkers – destijds 69 procent van de bevolking. Foto Pics-united Het best bekeken op tv ooit in Nederland: de finale van het WK voetbal 1978 (Nederland-Argentinië) met 9,6 miljoen kijkers. Foto pics-united Onderwerp/Subject: Argentina - Holland (3-1) World Cup Final Club/Team/Country: Argentina holland Seizoen/Season: 1977/1978 1978/1979 FOTO/PHOTO: Argentina's and Holland's team lineup Trefwoorden/Keywords: #07 $10 ±1110229454397 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED

Bert van der Veer: Is er nog iets leuks vanavond? Het Groot Nederlands Televisieboek. United Media Company, 232 blz. € 24,90

Katja Schuurman was het. René Froger ook. En Huub van der Lubbe, Dieuwertje Blok en nog veel meer bekende Nederlanders. Lijk in Baantjer. Het was een eer, schrijft televisiekenner Bert van der Veer in zijn nieuwe boek Is er nog iets leuks vanavond?, om vermoord te worden in de populaire politieserie. Van 1995 tot 2006 verschenen 121 afleveringen van Baantjer. „Een ware hit.” De serie stond van 1998 tot en met 2003 in de top-10 van best bekeken programma’s.

Het onlangs verschenen Is er nog iets leuks vanavond? is volgens uitgever United Media de eerste en enige Nederlandse televisie-encyclopedie. Bert van der Veer – regisseur, oud-directeur van RTL 4 en 5 en voor alles tv-kenner – beschrijft „alle hoogtepunten” van 55 jaar Nederlandse tv. Het is een update van zijn boek uit 1992.

Het schrijven van hét naslagwerk over de Nederlandse tv is een grote ambitie, die Van der Veer slechts gedeeltelijk waarmaakt. Hij biedt feiten, leuke weetjes en anekdotes, maar nauwelijks verbanden tussen die feiten. Tv-kenner Van der Veer had veel lezers een plezier gedaan als hij een aantal ontwikkelingen op de televisie van nu in (historisch) perspectief had geplaatst. Komt Big Brother bijvoorbeeld helemaal uit het niets of is het een logische ontwikkeling in de Nederlandse tv-traditie? Verder schrijft Van der Veer wat omslachtig, waardoor het boek niet altijd even prettig leest. Beter is het om te bladeren, af en toe wat te lezen en de foto’s te bekijken. Die komen grotendeels van het Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum.

Is er nog iets leuks vanavond? behandelt per jaar, van 1951 tot en met 2006, het wel en wee van de Nederlandse tv. Af en toe bespreekt Van der Veer ook de ontwikkelingen in de VS. Uitgebreid staat hij stil bij de pionierstijd. Avontuurlijke radiomensen maakten de moeizame overstap naar het nieuwe medium.

„Ieder programma, goed of slecht, dat ons, kijkers, bereikt, is dan ook een overwinning”, citeert hij de KRO-gids. Van der Veer bespreekt programma’s die taboes doorbraken zoals Zo is het toevallig ook nog ’s een keer, Fred Haché en Hoepla, maarhij is toch vooral geïnteresseerd in amusement voor het grote publiek.

Shows scoren op de Nederlandse televisie, blijkt uit de lijstjes die Van der Veer na elk jaar publiceert. Van Carrell en Ruis tot Brandsteder en De Leeuw. En natuurlijk Mies Bouwman. De vrouw die in 2001 tot de grootste Nederlandse persoonlijkheid in de tv-geschiedenis werd gekozen, krijgt van alle presentatoren de meeste aandacht in het boek. Mies staat er (terecht) met negen foto’s in. Een goede tweede is Patty Brard, met vijf foto’s, maar haar bijdrage aan de Nederlandse tv is minder duidelijk dan die van Mies Bouwman.

De Nederlandse kijker houdt verder van het Koninklijk Huis, het Eurovisiesongfestival, talentenjachten en sport, heel veel sport. De finale van het WK voetbal in 1978 tussen Nederland en Argentinië trok het onwaarschijnlijk grote aantal kijkers van 9,6 miljoen. Van der Veer laat in de jaarlijstjes vaak de sport weg, omdat die anders de gehele top-10 zou vullen.

Kritisch is Van der Veer maar zelden en altijd tussen de regelsd oor. In het hoofdstuk over 2006 heeft hij enige scherpe woorden (tussen haakjes) voor John de Mol en diens programma De Gouden Kooi. Over (het gebrek aan) creativiteit op tv schrijft hij: „Soms leek het alsof de programma-ideeën volgens een wiskundige formule tot stand kwamen”. Welke tegengestelde polen konden nog meer contact maken, vraagt hij zich af, na beauty’s en nerds, Afrikanen en schaatsers, en boeren en vrouwen?

Wat Van der Veer vindt van tv- jaar 2007 is vanaf 1 februari lezen op zijn website www.bertvanderveer.nl (die overigens alleen goed werkt in Internet Explorer). In 2011, bij het zestigjarig bestaan van de Nederlandse televisie, wil de auteur een nieuwe editie uitbrengen.

Tot die tijd blijft de slotzin van het 2006-hoofdstuk ongetwijfeld actueel. „Zoveel meer zenders, zoveel meer programma’s, zoveel meer aanbod – en toch werd de vraag nog steeds gesteld: is er nog iets leuks vanavond.”

    • Jan Benjamin