Rio Tinto eist bod van BHP Billiton

Het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto wil dat de Britse overnametoezichthouder een termijn stelt waarbinnen concurrent BHP Billiton uiterlijk een bod moet uitbrengen. Rio Tinto heeft de toezichthouder daarom vandaag verzocht de zogenoemde put up or shut up-regels toe te passen.

BHP Billiton, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, bracht vorige maand het voornemen naar buiten een bod uit te brengen op Rio Tinto, het op twee na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld. Het concern wees dit indicatieve bod, dat volledig in aandelen was en een waarde heeft van ongeveer 138 miljard dollar (94 miljard euro), af.

Rio Tinto wil nu dat de toezichthouder BHP Billiton dwingt zijn bedoelingen duidelijk te maken. „Zo’n uitspraak zou een deadline stellen waarbinnen BHP Billiton ofwel een duidelijke intentie uitspreekt een formeel bod uit te brengen, ofwel aankondigt geen bod uit te zullen brengen”, verklaarde Rio Tinto. De Britse overnameregels bepalen dat een overnamekandidaat kan vragen om zo’n termijn. In Nederland ontbreekt deze mogelijkheid.

BHP Billiton wilde geen commentaar geven op het verzoek van zijn concurrent. „Maar we blijven van mening dat ons voorstel logisch en overtuigend is, en we willen nog steeds dat Rio Tinto een verbintenis met ons aangaat”, zei een woordvoerder.

De meeste analisten denken dat het verzoek van Rio Tinto bedoeld is om BHP Billiton te dwingen zijn bedoelingen bekend te maken en zo de maandenlange impasse te doorbreken. Maar ze zeiden ook dat het bedrijf met een hoger bod zal moeten komen, als het enige kans op succes wil hebben.

„Het huidige bod is compleet afgewezen, dus ze zullen het significant moeten verhogen”, zegt Gavin Wendt, analist bij het Australische Fat Prophets. „Meer in de buurt van 4 aandelen Billiton tegen één Rio Tinto dan de verhouding 3 op 1 van het huidige bod.”

BHP Billiton is verantwoordelijk voor ongeveer 15 procent van de wereldwijde verkoop van ijzererts en Rio Tinto voor 24 procent. Staalproducenten vrezen dat een combinatie te veel invloed heeft op de prijs van grondstoffen. (AP)

Lees meer over de strijd tussen BHP Billiton en Rio Tinto op nrc.nl/economie