Op weg naar een Grieks eiland

Voor de kust van Turkije waren gistermiddag 43 lijken aangespoeld van bootvluchtelingen die afgelopen weekeinde verongelukten toen hun boot omsloeg bij slecht weer. Zes immigranten zijn gered en verblijven in een ziekenhuis, voornamelijk met shockverschijnselen. Volgens de Turkse kustwacht zaten op de boot tenminste zestig mensen.

De opvarenden, voornamelijk Palestijnen, Somaliërs en Irakezen, wilden naar de Europese Unie. Ze kwamen zaterdagavond in de Turkse badplaats Izmir bijeen en zouden met hulp van smokkelaars proberen in het donker met een boot een van de Griekse eilanden bereiken.

Volgens de Turkse autoriteiten is de boot ongeveer twee uur na vertrek door het slechte weer omgeslagen. Boten en helikopters zochten naar overlevenden, maar de wilde zee en harde wind bemoeilijkten het reddingswerk.

Jaarlijks proberen duizenden bootvluchtelingen via Turkije een van de vele Griekse eilanden te bereiken. Turkije is nog geen lid van de Europese Unie, Griekenland wel.