Ongegeneerd rondkijken in huiskamers en keukens

In 79 Utrechtse huiskamers vinden zondag gratis optredens plaats.

Het publiek zit pal naast de act en er is veel interactie.

Bezoekers van Gluren bij de Buren kunnen van huis naar huis hoppen. Foto Zimihc Gluren bij de Buren affiche

Joop Nolles (51) is verkouden en doof. Maar er moet gerepeteerd worden. In de huiskamer van gitarist Theo Arp (51) hangt bandlid Margriet Hendriks (42) ontspannen achterover in een trendy paarse fauteuil. Op schoot een basgitaar, tussen haar benen een kop koffie. Joop – „ik zit een beetje ingebouwd” – heeft links een standaard met megafoon, eronder een keyboard, op zijn knieën een gitaar en rechts de microfoon. „Ken uw klassiekers”, grapt hij door de luidspreker, waarna de band begint met het lieflijke Nomansland van de nieuwe cd. Drummer Danny Streefkerk (48) lacht. „Daar moet nog aan gewerkt worden.”

Zondag treedt The Original Fanclub op in een huiskamer in de Utrechtse wijk Zuilen, in het kader van het project Gluren bij de Buren. De organisatie ligt in handen van Zimihc (Zat Ik Maar In Hoog Catharijne), dat zich Huis voor amateurkunst noemt. Volgens Zimihc is een op de drie Nederlanders amateurkunstenaar en zijn dat er 300.000 in de provincie Utrecht. Om dat zichtbaar te maken treden zondag nog 82 andere amateurkunstgezelschappen op, verdeeld over 79 huiskamers in de stad.

Bezoekers kunnen zelf een route uitstippelen en ongegeneerd rondkijken in huiskamers, serres en keukens van stadsgenoten. Want die zijn vaak net zo aantrekkelijk als de act zelf, denkt Joanne Heidinga, projectcoördinator van Zimihc. „Kunnen ze eindelijk zien hoe de buren de verbouwing nou hebben aangepakt, en waar hun trap eigenlijk zit.”

Voor mensen die voor de muziek (of theater, dans, zang) komen is het vooral een voordeel dat ze er nu eens bovenop kunnen zitten. Er is ruimte voor verzoeknummers en andere interactie, legt Heidinga uit. De kunstenaars – die optreden niet allemaal gewend zijn, zeker niet in een huiskamer – hebben dus improvisatietalent nodig, geeft ze toe. „Maar daarmee kweek je weer goodwill bij het publiek. Dat maakt het geheel zo charmant.”

The Original Fanclub heeft al wel ervaring. Vorige maand nog stonden de bandleden in het Utrechtse dB’s, een ruime popzaal, waar ze het voorprogramma van Chris Chameleon (ex-bandlid Boo!) verzorgden. Niet voor niets wordt er vanavond geoefend bij de gitarist thuis. Daar pakken sommige nummers toch net iets anders uit.

„Ik mis de tweede tel.” Danny kijkt Joop vragend aan. Die worstelt met de songtekst. „We missen de base drum”, concludeert hij vervolgens. „We moeten ons meer bij de basis houden.” Danny heeft maar één drum tot zijn beschikking, en alleen Theo’s gitaar en de bas van Margriet zijn licht versterkt. „Wel aardig om te kijken of onze nummers ook in deze setting overeind blijven.”

Zimihc organiseert Gluren bij de Buren voor de vierde keer. Het idee kwam „omhoog borrelen” tijdens een brainstormsessie. Niet uit bezuinigingsoverwegingen – „een zaal huren is veel goedkoper” – maar om de kunst „toegankelijk te maken”. Bezoekers kunnen voorstellingen gratis bijwonen, en omdat iedere act drie of vier keer wordt opgevoerd, kunnen zij van huis naar huis hoppen.

In elke wijk is geprobeerd een redelijke verdeling van acts aan te bieden. Iris van Peppen van Dans Improvisatie Utrecht staat daarom geprogrammeerd op het Adelaarhof, in de huiskamer van een leerling. Voor de dansgroep die drijft op improvisatie, is dit evenement op het lijf geschreven. Vast staat waar het publiek zit – vorig jaar liepen de gasten rond, waardoor de dansers te veel aan een vaste plek waren gebonden – en dat de dans als een duet aan tafel begint. De rest is improvisatie. En wat blijkt, ontdekte Iris van Peppen, „het werkt allemaal veel sneller, een duet op een tafel of een dans naast een plant, dat spreekt direct in zo’n huis.”

Het huis waar The Original Fanclub te gast zal zijn heeft de band nog niet gezien. De band hoopt op een jarenzeventighuis. En dat die mensen niet eerst gaan stofzuigen. Al zit dat er natuurlijk dik in, denkt Danny Streefkerk. „Pasgeleden speelden we in een atelier, met rondrennende kinderen en veel honden. Daar slingerde van alles over de vloer. Dat rommelige past beter. Toch een beetje chaotisch, onze muziek.”