Nieuwe Australische regering versoepelt immigratiebeleid

Canberra. De nieuwe Australische regering heeft een eerste stap gezet in de versoepeling van het strenge immigratiebeleid waarbij asielzoekers worden vastgehouden in detentiekampen buiten Australië. Zeven Birmezen die sinds een jaar vastzitten in een kamp op het eiland Nauru worden gehuisvest op het vasteland, indien de laatste controles positief uitvallen. Na de aanslagen van 11 september 2001 besloot de conservatieve regering-Howard uit veiligheidsoverwegingen om asielzoekers die door de Australische marine werden onderschept in kampen op Nauru of Papoea Nieuw-Guinea vast te houden, zodat zij geen aanspraak zouden kunnen maken op Australische rechtsbescherming. Voor `echte` vluchtelingen zou van daaruit asiel worden gezocht in andere landen. De Labor-partij, tot de verkiezingen van eind vorige maand in de oppositie, heeft altijd bezwaar gemaakt tegen de detentie en de slechte omstandigheden in de kampen.