NAVO rekent tot 2010 voor Uruzgan

De NAVO zal bij de planning van de operaties in Afghanistan rekening houden met het vertrek van de Nederlandse troepen uit Uruzgan eind 2010. Deze verzekering heeft een delegatie uit de Tweede Kamer gisteren gekregen van NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer.

Voor het CDA en de VVD is dit een belangrijke voorwaarde om in te stemmen met het verlengen van de Nederlandse militaire missie met nog eens twee jaar in de zuidelijke provincie van Afghanistan. De Hoop Scheffer heeft de Kamerleden die gisteren bij hem op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel op bezoek waren, toegezegd zijn reactie in een openbare brief vast te leggen.

Vooral binnen de VVD-fractie bestaat veel kritiek op de afwachtende houding van de NAVO en de lidstaten bij het zoeken naar vervanging van de Nederlandse militairen. Oud-minister van Defensie Henk Kamp wilde om die reden toch vasthouden aan een vertrek van de Nederlanders per 1 augustus 2008. Maar binnen de fractie heeft hij de strijd verloren van buitenland woordvoerder Van Baalen.

Kamerleden van PvdA, SP, PVV, GroenLinks en D66 hebben gisteren geweigerd naar Brussel af te reizen. Zij vonden dat De Hoop Scheffer in een openbare hoorzitting had moeten verschijnen. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam is niet onder de indruk van de woorden van De Hoop Scheffer. „Veel belangrijker is dat het kabinet glashard heeft vastgelegd dat we in 2010 weggaan en dat de NAVO aan onze voorwaarden moet voldoen. Dat is gebeurd in de brief van het kabinet’’, aldus Van Dam.

Het Kamerdebat over verlenging van de missie is volgende week. Voor dit debat hebben Kamerleden in totaal 700 schriftelijke vragen bij de brief van het kabinet gesteld. De 900 Australische militairen blijven de Nederlanders in Uruzgan bijstaan. Deze verzekering heeft minister van Middelkoop vanmorgen gekregen tijdens een gesprek met zijn nieuwe Australische collega Fitzgibbon.