‘Minikangoeroe’ op film in woestijn

Primeur: een grootoorspringmuis (9 cm) gefilmd in het wild. Foto ZSL ZSL

Voor het eerst zijn er videobeelden van wilde exemplaren van de zeer zeldzame grootoorspringmuis (Euchoreutes naso). Als een minikangoeroe met reuzenoren springt het beestje razendsnel weg. De Britse dierkundige Jonathan Baillie plaatste gisteren fragmenten op zijn blog op de site van de Zoological Society of London (ZSL).

De grootoorspringmuis is een nachtdiertje uit de woestijnen van Mongolië en Noord-China. De muis mijdt zoals veel woestijndieren de dag. De filmpjes tonen hoe het diertje zich bij het ochtendgloren terugtrekt in onderaardse gangen die het met zand afsluit.

Baillie maakte de opnamen deze zomer in Mongolië. De beestjes bleken alles behalve schuw. Een van hen probeerde herhaaldelijk onder de sandalen van Baillie door te graven, kennelijk op zoek naar insecten die zich onder harde voorwerpen verschuilen.

De Zoological Society wil meer weten van alle diersoorten die evolutionair bijzonder en wereldwijd bedreigd zijn, en heeft daarvoor een onderzoeksprogramma in het leven geroepen. De grootoorspringmuis is bijzonder omdat hij de enige vertegenwoordiger is van zijn geslacht, Euchoreutes. De belangrijkste bedreiging voor deze muis is de huiskat.

Bekijk de video’s op edgeofexistence.org/edgeblog