Marianne Thieme laat zien wat Al Gore wegliet

„Het klimaatprobleem ligt vooral op ons bord”, zegt Marianne Thieme. En dus heeft de Partij voor de Dieren een vervolg gemaakt op An Inconvenient Truth, de film van Al Gore.

De documentaire Meat the Truth ging gisteren in het Amsterdamse Tuschinski in première, in het voorjaar is hij in filmhuizen te zien. Volgens fractievoorzitter Marianne Thieme was An Inconvenient Truth goed voor de bewustwording over de klimaatveranderingen, maar sloeg Gore in zijn film de gevolgen voor het klimaat door veeteelt over. „Terwijl veehouderij wereldwijd een grotere oorzaak is van de opwarming van de aarde dan alle auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen en schepen samen.”

Meat the Truth is een initiatief van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Directeur Karen Soeters wil meer bekendheid geven aan veeteelt als hoofdoorzaak van het klimaatprobleem. „Als we in Nederland met z’n allen één dag per week geen vlees eten, zouden we alle klimaatdoelstellingen voor huishoudens voor 2010 halen.” De film is betaald met overheidssubsidie en sponsorbijdragen. Met de subsidie is ook het onderzoek opgezet, zegt Soeters.

De cijfers in de film zijn afkomstig van de Vrije Universiteit (VU). Kim van der Leeuw van het Instituut voor Milieu Vraagstukken van de VU: „Eén dag in de week geen vlees staat gelijk aan één miljoen auto’s minder op de weg per jaar.” In de berekeningen gaat de VU ervan uit dat Nederlanders meer vlees eten dan de gemiddelde wereldburger. Vervuiling door de productie van (extra) vleesvervangers is meegerekend.

Wereldwijd is de veehouderij verantwoordelijk voor 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen, aldus de VU. Esther Ouwehand, Kamerlid van de Partij voor de Dieren, zegt dat dit percentage gehalveerd kan worden. „Dat kan als er helemaal geen dieren meer gefokt zouden worden voor de veehouderij.”

De documentaire toont ook animatiefilmpjes van dieren en interviews met deskundigen als Henning Steinfeld van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Een aantal bekende Nederlanders geeft in de film een reactie. Acteur Antonie Kamerling zei mee te hebben gewerkt, omdat hij „geshockeerd” is over de invloed van veeteelt op het milieu.

‘Meat the truth’ draait vanaf volgend voorjaar in filmhuizen. Daarna op dvd.