Maar Schiphol blijft van ons

Als de Chinezen en de Arabieren zich al lang genesteld hebben in westerse banken, komen de politici in Europa en de VS nog eens met maatregelen op de proppen om hun opmars te stuiten.

Van de kredietcrisis en de politieke besluiteloosheid maken de staatsfondsen van de nieuwe economische grootmachten namelijk handig gebruik. Banken die fors moeten afschrijven op hun kredietportefeuilles, versterken hun balans door kapitaal aan te trekken van staatsfondsen uit China, Singapore of de Arabische landen.

Gisteren was het de beurt aan het Zwitserse UBS, dat geld aantrok uit Singapore en het Midden-Oosten. Drie weken geleden was het Citigroup, dat steun kreeg uit Abu Dhabi, en nog eerder Bear Stearns. Zakenbank Morgan Stanley raamde het totaal aan investeringen van staatsfondsen in westerse financiële instellingen onlangs op 33,4 miljard dollar.

Het grappige is dat de staatsfondsen al jaren hun enorme vermogens aan het opbouwen zijn uit de overschotten op hun handelsbalansen. Dit jaar hebben analisten van grote zakenbanken eens de schattingen van hun omvang op een rij gezet. Ze kwamen op bedragen variërend van 1500 tot 3000 miljard euro.

Politici raakten plots gealarmeerd en willen maatregelen. Maar kunnen het daar dan weer niet over eens worden. Want wanneer is het bescherming van strategische belangen en wanneer is het protectionisme? En wat zijn strategische sectoren? Veiligheidsgevoelige bedrijven als havens en luchthavens? Of ook banken?

Terwijl de politici praten, nemen de investeringen ondertussen in rap tempo toe. In banken dus. Maar ook in bedrijven in de grondstoffensector. Met mijnbouwbedrijf Rio Tinto als blikvanger. Eerst zou het Chinese staatsstaalbedrijf Baosteel belangstelling hebben, en nu weer volgens de Britse krant Daily Telegraph het Chinese staatsfonds zelf in samenwerking met het private equityfonds Blackstone. Waar de Chinezen dit jaar ook al een belang in namen.

Ook de Nederlandse overheid moet nog zijn standpunt bepalen of het de kapitaalstroom uit de opkomende landen wil indammen. Alleen investeren in Nederlandse staatsbedrijven wordt de buitenlandse staatsfondsen nu onmogelijk gemaakt. Dit kabinet wil geen staatsbelang meer van de hand doen, schreef minister Bos vorige week aan de Tweede Kamer, en de vrees voor staatsfondsen heeft daar ook mee te maken.

Jammer voor Schiphol, als het misschien nog hoop had via een aandelenruil een alliantie te sluiten met een snelgroeiende luchthaven als die van Dubai. En jammer voor de Chinezen die misschien wel hun oog hadden laten vallen op de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).

Daan van Lent