Led Zeppelin hervindt vlam

Led Zeppelin gisteravond tijdens het optreden in Londen Foto Getty Images LONDON - DECEMBER 10: *** EXCLUSIVE ACCESS *** (PREMIUM PRICING APPLIES) Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones and Jason Bonham of Led Zeppelin perform on stage during the Led Zeppelin Tribute To Ahmet Ertegun concert, held at the O2 Arena on December 10, 2007 in London, England. (Photo by Kevin Westenberg/Exclusive by Getty Images) Getty Images

De eenmalig heropgerichte rocklegende Led Zeppelin gaf gisteren een gedenkwaardig concert in de Londense O2 Arena. Bijna twintig jaar nadat zanger Robert Plant, gitarist Jimmy Page en bassist John Paul Jones voor het laatst samen op een podium stonden, hervond de grootste rockgroep van de jaren zeventig zijn oude kracht. 20.000 toeschouwers waren getuige van het meest gewilde concert van de eeuw met meer dan 20 miljoen aanvragen voor kaartjes.

Led Zeppelin was opgehouden te bestaan na de dood van drummer John Bonham in 1980. Tijdens twee eerdere korte reünies slaagden ze er niet in te overtuigen. Maar nu, melden kranten als The New York Times en The Sun, viel alles weer op zijn plek. Met Bonhams 41-jarige zoon Jason, die de krachtige drumstijl van zijn vader heeft geërfd, op drums, speelden de drie oorspronkelijke bandleden (allen rond de zestig) alle grote favorieten, beginnend met Good times, bad times. Bij een enquête mochten fans hun voorkeur uitspreken. Whole lotta love, Kashmir, Trampled underfoot en bluessong Dazed and confused stonden prominent op het programma, een benefiet voor Children In Need ter ere van de in december vorig jaar overleden platenbaas Ahmet Ertegun van Atlantic.

„Been a long time since I rock and rolled”, zong Plant toepasselijk bij het concert dat twee weken was uitgesteld omdat Jimmy Page zijn pink had gebroken. Page, in stemmig zwart pak, baardje en lange wit haar, leek volledig hersteld en deed recht aan zijn reputatie van gitaargod. Plant was goed bij stem en deed zijn oude truc met het wegschoppen van de microfoonstandaard. Stairway to heaven droeg hij op aan Ertegun: „Hey Ahmet, we did it!”

Led Zeppelin bewees zich niet alleen als rocklegende, maar als een band die nu nog kan vlammen en imponeren. Page liet zich vorige week voorzichtig uit over een eventueel vervolg: „Laten we eerst eens afwachten wat het wordt in O2, dan praten we verder.”

Bekijk beelden van het concert op nrc.nl/kunst