Kritiek op tv-serie ‘In Europa’

Een historicus van de Universiteit van Amsterdam uit in het Historisch Nieuwsblad scherpe kritiek op de succesvolle 35-delige tv-serie In Europa, waarin schrijver en journalist Geert Mak vertelt over de geschiedenis van Europa. De serie is gebaseerd op Maks gelijknamige bestseller uit 2004. Tot nu toe zijn vier delen uitgezonden.

Willem Melching, docent nieuwste geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft dat Maks visie op de Europese geschiedenis „geen fundament heeft in wetenschappelijke analyse of historische feiten” en „talloze feitelijke onjuistheden” bevat.

Zo springt een man in het begin van de serie volgens Melching niet van de Eiffeltoren om „over Parijs te gaan vliegen”, zoals het commentaar luidt, maar om een parachute te testen. Niet in 1901, zoals de serie vermeldt, maar in 1912. Het uitgaanscentrum van het Berlijn van de jaren twintig lag niet op de Alexanderplatz maar in de Friedrichstrasse en Oostenrijk-Hongarije heeft zich nooit uitgestrekt tot de Zwarte Zee, aldus Melching.

Geert Mak was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Volgens een woordvoerder van zijn uitgeverij Atlas heeft hij „besloten dit te negeren” omdat de kritiek gebaseerd is op slechts vier afleveringen en omdat de kritiek niet zijn boek betreft maar alleen de serie, waarbij ook anderen betrokken zijn. Ook de regisseur van de VPRO-serie was niet bereikbaar.

Het is niet de eerste keer dat Mak kritiek krijgt. Zijn pamflet Gedoemd tot kwetsbaarheid uit 2005 bevatte veel feitelijke onjuistheden, zoals onder anderen schrijver Joost Zwagerman aantoonde. In 2000 herzag hij een passage uit het boek De eeuw van mijn vader omdat die historisch niet was te onderbouwen.

Rectificatie / Gerectificeerd

Geert Mak

In het bericht Kritiek op tv-serie ‘ In Europa ’ (11 december, pagina 18) zegt een woordvoerder van uitgeverij Atlas dat schrijver Geert Mak had „besloten dit te negeren”. Geert Mak tekent aan dat dit niet klopt. Zijn repliek op de kritiek is inmiddels te lezen op www.geertmak.nl