Koeien zijn erger dan Hummers!

De eerste Nederlandse klimaatfilm, noemt Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren haar film Meat the Truth. Ai. De klimaatfilm wordt toch geen echt genre? Ik bedoel, klimaatfilms zijn wel Nobelprijsmateriaal, maar ook verschrikkelijk saai. Na amper een paar minuten van Meat the Truth (als het de eerste Nederlandse klimaatfilm is, moet hij eigenlijk Vlees de Waarheid heten), zag ik al de eerste ijsbeer op zijn rap smeltende ijsschotsje voorbijkomen. Een beeld dat ik in Al Gore’s film al heel vaak had gezien.

Marianne heeft sowieso nogal vrijelijk geleend bij Al. Zijn filmformat – doe een intens suffe diashow en maak daar een film van – heeft ze gewoon gejat. Ze gaat zelfs net als Al op een verhuisliftje staan om iets op een staafgrafiek aan te wijzen. Maar wat Al mist – gevoel voor humor – mist Marianne nog nét iets meer. Dus het is best pittig om urenlang haar uiteenzetting over de veeteelt aan te horen.

Toch had zelfs ik, tegenstander van klimaatfilms, af en toe een vrolijk moment tijdens Vlees de Waarheid. De boodschap van de film is best grappig: de intensieve veeteelt is een van de hoofdoorzaken van het broeikaseffect. Oké, dat is heel ongrappig. Ik probeer het nog een keer: doordat we te veel koeien fokken, en doordat die koeien de hele dag boeren en scheten laten (al die koeien hebben ook weer vier magen), komt er gevaarlijk methaan vrij.

En nu denk jij: ja, Aaf, dat is vast een piepklein puntje in de film dat je eruit pikt. Maar dat is niet zo. Zeker driekwart van de documentaire wordt ingenomen door verhandelingen van wetenschappers (mmm, heerlijk, zo’n klimaatfilm) die allemaal hetzelfde zeggen: koeien maken de ozonlaag kapot met hun geboer en gescheet. En dan hebben we het nog niet eens over de onwelriekende gassen uit hun bergen poep. Koeien zijn erger dan Hummers!

Opmerkelijk, in een film van de Partij voor de Dieren. Ineens was het de Partij tegen de Dieren. Of in ieder geval, de Partij tegen de Dieren die de Hele Dag Vieze Scheten en Boeren Laten.

Zo, nu hoef je Vlees de Waarheid niet meer te zien. Kun je iets leuks gaan doen op vrijdagavond. Als je me dan wel belooft dat je één, of twee, of zeven dagen per week geen vlees eet. Dat is heel makkelijk, en het moet van Marianne Thieme. En ook van mij.

    • Aaf Brandt Corstius