Italiaanse chauffeurs in staking

Italiaanse vrachtwagenchauffeurs blokkeren sinds maandag in het hele land belangrijke verkeersknooppunten, tolstations, tunnels en de havens richting de eilanden Sicilië en Sardinië. Ze demonstreren hiermee tegen de snel gestegen dieselprijzen en tolheffingen. Ze eisen staatssteun, betere arbeidsomstandigheden en ze protesteren tegen de liberalisering van de transportsector. Die heeft er volgens hen toe geleid dat grote transporteurs steeds vaker goedkope Oost-Europese chauffeurs aannemen die op tijdelijke contracten dag en nacht doorwerken.

De overlast van de blokkades is merkbaar bij alle grote steden in het land en aan de grenzen. Op sommige wegen rijden de vrachtwagens stapvoets, elders zijn afritten geblokkeerd. Bij Rome worden alleen medisch en farmaceutisch vervoer en vrachtwagens met verse vis doorgelaten. Gevreesd wordt voor benzinetekorten bij de tankstations aan het einde van de week. Ook de Panetone (het Italiaanse kerstbrood) dreigt te laat in de winkelschappen te komen.

Vandaag zal minister Alessandro Bianchi van Transport praten met de vertegenwoordigers van de betrokken vakbonden. Hij omschreef de demonstratie gisteren als „overbodig en alleen maar tot overlast leidend”, aangezien de regering al zou werken aan oplossingen.