Internet Weblog van de dag

Op de weblog van Ewout Sanders wordt gevraagd wat het woord van het jaar 2007 is. Sinds gisteren kun je op de website www.woordvanhetjaar2007.nl kiezen uit een toptien samengesteld door Dagblad de Pers, Uitgeverij Van Dale Lexicografie en het Genootschap Onze Taal.

„Men is op zoek, aldus de jury, naar ‘dat ene woord dat in 2007 opdook, dat het afgelopen jaar het best karakteriseert, en dat er vermoedelijk onlosmakelijk mee verbonden zal blijven.”Welke woorden hebben Dagblad De Pers, uitgeverij Van Dale Lexicografie en het Genootschap Onze Taal nu geselecteerd voor de toptien? Op de website te vinden, mét toelichting: Bokitoproof, comadrinken, klimaatneutraal, lokhomo, reltoerist, slurptaks, zelfbedieningskapitalisme, formatiemoeheid, en opacriminaliteit.

„In oktober van dit jaar koos het Duitse instituut voor buitenlandse betrekkingen het ‘mooiste woord ter wereld’. Er bestaan wereldwijd ruim zesduizend talen, maar de vakjury had aan 2.500 inzendingen voldoende om een winnaar te kiezen, namelijk het Turkse woord yakamoz. Dit heeft twee betekenissen: ‘weerspiegeling van het maanlicht in het water’ en ‘lichtgevende dieren en planten in het water’

Het mooiste dit, het mooiste dat. De grootse, kleinste, dikste, dunste, slimste, domste, hoogste, laagste, breedste, smalste – er zijn veel woorden die onlosmakelijk aan de mensheid verbonden zijn, maar dit hoort er zeker bij: verkiezingsgeil.”

Meer op weblogs.nrc.nl/weblog/woordhoek