ik@nrc.nl

Op ’t Marktvelt in Abcoude staan enkele tientallen dorpsbewoners klaar voor de prijsuitreiking. De Milieudienst Noord-West Utrecht heeft een tent en een geluidsinstallatie neergezet en lootjes uitgedeeld voor de actie ‘Energiebesparing houdt huis’.

Een medewerker vertelt wat er te winnen valt. „Twee spaarlampen, een stekkerdoos om uw computer en alle randapparatuur in een keer uit te zetten, radiatorfolie, een energiebesparende douchekop. En er komt iemand bij u thuis voor een energieadvies.”

De burgemeester komt naar voren, grabbelt in de doos met lootjes en overhandigt het winnende nummer aan de wethouder.

„Nummer 438!”, roept die vrolijk. Voorzichtig schuifelt een vrouw naar voren. De menigte applaudisseert, aarzelend. Lotnummer 438 behoort toe aan de verkoopster van de daklozenkrant.