Gezond getrouwd

Vanavond spreekt de Amerikaasne psycholoog James Coyne in het Academiegebouw in Groningen over relaties en gezondheid.

Wie in sociaal isolement leeft, loopt grote gezondheidsrisico’s, zegt de Amerikaanse psycholoog James Coyne, verbonden aan het Abramson Cancer Center van de Universiteit van Pennsylvania en gasthoogleraar in Groningen. Volgens Coyne is een sociaal isolement net zo gevaarlijk als roken, hoge bloeddruk, obesitas en gebrek aan lichaamsbeweging.

Meent u dat nou?

„Jazeker. Niet getrouwd zijn is vooral voor een man een even groot gezondheidsrisico als het roken van een pakje sigaretten per dag. Ongetrouwde vrouwen leven vaak wel regelmatig en hebben een goed vriendinnennetwerk, maar ongetrouwde mannen hebben twee keer zoveel kans vroegtijdig te sterven als getrouwde mannen.”

Hoe komt dat?

„Mogelijk speelt selectie een rol. Gezonde mensen maken meer kans om te trouwen en getrouwd te blijven. Maar het gaat er vooral om dat het huwelijk bescherming biedt. Al een jaar voor de bruiloft zie je dat mannen minder roken en drinken. Ook hebben getrouwde mensen meer materiële hulpbronnen en minder stress.

„In slechte huwelijken wordt soms flink gedronken. En vijandigheid schaadt het immuunsysteem. Dat blijkt uit experimenten, waarbij men kleine wondjes op de arm aanbrengt. De genezing verloopt 60 procent trager bij echtparen onder stress dan bij echtparen met een harmonische relatie.”

„Leven met chronisch hartfalen vraagt om een streng dieet, een aangepaste levensstijl, regelmatige medische controles. Ongetrouwde mannen komen vaak simpelweg niet opdagen en ontkennen hun symptomen totdat ze er echt heel slecht aan toe zijn. Ook op onze kankerkliniek zien we dat getrouwde mensen beter af zijn. Ze gaan met klachten eerder naar de dokter, zodat hun kanker eerder ontdekt wordt en ze houden zich beter aan de behandeling.”

Moet de overheid beleidsmatig het huwelijk gaan promoten?

„Het lijkt me wel een goed idee als gezondheidsinstanties ongetrouwde mannen een beetje extra in de gaten houden.”

Heeft u zelf een partner?

„Ik heb een vriendin. Dat helpt. Getrouwd zijn, is waarschijnlijk beter, maar zover zijn we nog niet.”

Marion de Boo

James Coyne: ‘Close relationships and our health – does having a partner help or hurt?’Vanavond om 20:00 uur in het Academiegebouw Groningen: Broerstraat 5.