Gekonfijte eend

Ter voorbereiding op het kerstdiner vandaag een recept voor confit de canard. Of eigenlijk liever confit de canettes. Want vrouwelijke eenden zijn niet alleen smakelijker, maar ook kleiner en dus makkelijker in een pot te plooien. Vraag maar aan je poelier.

Dit heb je nodig: 5 tenen knoflook, 1 eetlepel zwarte peperkorrels, 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes, 1 eetlepel verse tijmblaadjes, 3 kruidnagels, 100 gram grof zeezout, 8 eendenbouten van een kleine 200 gram, ongeveer anderhalve liter ganzenvet, extra nodig: een vijzel, vershoudfolie, keukenpapier, een zware stoofpan of vuurvaste aardewerken schaal, een grote, brandschone glazen of aardewerken pot met deksel.

Pekelen: Pel de tenen knoflook en plet ze door er met een koksmes op te slaan. Doe de peperkorrels, rozemarijn, tijm en kruidnagels in een vijzel en stamp tot een grof mengsel. Hevel het kruidenmengsel over naar een ruime kom, samen met de zoutkorrels en knoflooktenen. Leg de eendenbouten erop, hussel alles met je handen en wrijf het kruidenzout aan alle kanten in het vlees. Vouw een dubbele laag vershoudfolie over de eendenbouten en stop ze rondom goed in. Zet ze onder druk door er een bord op te plaatsen met daarop de vijzel of iets anders zwaars. Zet de eendenbouten zo 24 tot 36 uur in de koelkast.

Konfijten: Verwarm de oven voor op 130 graden. Laat het ganzenvet in de pan of vuurvaste schaal op een zacht vuurtje smelten. Wrijf de eendenbouten (niet heel fanatiek) schoon met keukenpapier. Laat ze één voor één zakken in het gesmolten ganzenvet. Probeer ze zo te schikken dat ze in twee lagen in de pan passen, en zorg ervoor dat ze onder het ganzenvet oppervlak blijven. Zet de pan in het midden van de oven en laat de eendenbouten anderhalf tot twee uur zachtjes garen. Controleer tussendoor af en toe of het vet niet gaat borrelen; in dat geval gaat het te hard en kun je de oventemperatuur wat temperen.

Bewaren: Haal de eendenbouten met behulp van een schuimspaan uit het vet en leg ze op een bord. Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier en plaats hem boven een schone kom. Zeef het warme ganzenvet. Schenk een laagje ganzenvet in de pot waarin je de confit gaat bewaren en zet deze een uurtje in de koelkast, zodat het vet opstijft. De eendenbouten en de rest van het vet kun je gewoon op kamertemperatuur laten staan. Haal de pot uit de koelkast en schik er zo efficiënt mogelijk de eendenbouten in. Schenk het ganzenvet (dat inmiddels opaal is, maar nog wel vloeibaar) erover tot de bouten volledig bedekt zijn. Sluit de pot af en bewaar de confit tot Kerst in de koelkast.

Serveren: Laat de pot met confit op kamertemperatuur komen en haal de bouten eruit. Leg de bouten naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif ze een minuut of tien onder een hete grill zodat ze warm worden en het velletje krokant. Serveer de eend bij (zoete-) aardappelpuree of gestoofde linzen.

Bereid jij je al voor op het kerstdiner? Praat mee op nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil