Geen geld voor enquête

De enquête naar wanbeleid bij het failliete glasvezelbedrijf KPNQwest is een jaar nadat de ondernemingskamer die gelastte, nog altijd niet begonnen. Volgens betrokkenen komt dat doordat niet duidelijk is wie het onderzoek moet betalen.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had gevraagd om een onderzoek of de voormalige joint venture van telecombedrijf KPN in 2002 failliet is gegaan door wanbeleid. Eind december 2006 besloot de ondernemingskamer dat daar „ernstig rekening” mee moest worden gehouden en gelastte een enquête. Geschatte kosten: een half miljoen euro.

Een woordvoerster van de ondernemingskamer wil niet zeggen waarom er een jaar na dato zelfs nog geen onderzoekers zijn aangewezen. Volgens curator Eddie Meijer van KPNQwest komt het doordat „nog niet duidelijk is wie moet betalen”. Aangezien het onderzochte bedrijf een enquête moet betalen, zou het uit de failliete boedel moeten komen, maar volgens Meijer is dat geld er niet.

De VEB heeft volgens haar advocaat Aukje Haan al een voorschot aangeboden van 50.000 euro. „Maar bij de ondernemingskamer blijft het sindsdien stil. Wij vinden: ga nu eerst maar eens aan de slag. Als zij wil dat er meer geld komt voor de vergoeding van de onderzoekers, moet ze dat zeggen.”

De partijen die worden onderzocht, wachten intussen rustig af.