Fernando Alonso keert terug bij renstal Renault

Tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso racet komend seizoen opnieuw voor Renault. De Spanjaard won de wereldtitel voor het Franse team in 2005 en 2006. Het afgelopen seizoen kwam de 26-jarige rijder uit Oviedo uit voor het Britse McLaren, waar hij in onmin raakte met teambaas Ron Dennis. Alonso tekende een overeenkomst voor twee jaar bij Renault.

De tweede rijder voor het team van Flavio Briatore wordt de Braziliaan Nelson Piquet jr. De zoon van voormalig wereldkampioen Nelson Piquet, die een Nederlandse moeder heeft, was vorig jaar nog testrijder voor het team. Renault behaalde afgelopen jaar met de Italiaan Giancarlo Fisichella en de Fin Heikki Kovolainen geen enkele zege. Hun toekomst is nog onduidelijk, al is de talentvolle Kovolainen in beeld om Alonso te vervangen bij McLaren.

Alonso debuteerde in 2001 in de Formule 1 bij Minardi. In 2003 vertrok hij naar Renault, waarvoor hij drie jaar racete. „Ik ben erg blij om er nu terug te keren”, liet de coureur weten in een persbericht. „Dit is het team waarmee ik volwassen werd in de autosport. Nu is het tijd om een nieuw hoofdstuk te beginnen. Ik weet dat Renault een lastig jaar achter de rug heeft, maar het blijft een sterk team met veel mogelijkheden.”

Alonso en Piquet testen de nieuwe R28-wagen van Renault vanaf 22 januari in Valencia. „We zijn heel blij dat Fernando terug is bij het team”, zei Briatore bij de bekendmaking. „Samen met Nelson vormt hij een van de meest spannende duo’s voor volgend jaar in de F1.”

Volgens Britse en Spaanse media is met de overstap ook een recordcontract gemoeid. Alonso zou 35 miljoen euro per jaar gaan verdienen. Renault wil het bedrag niet bevestigen.

Alonso werd al aan Renault gelinkt sinds hij in november bekendmaakte te vertrekken bij McLaren. Alonso lag overhoop met Ron Dennis en beschuldigde de Britten ervan debutant Lewis Hamilton te bevoordelen. Hij speelde ook een dubieuze rol in de spionage-affaire, door gebruik te maken van informatie die hij via een ingenieur kreeg doorgespeeld uit het kamp van Ferrari. De zaak kostte McLaren 100 miljoen dollar en alle punten in het kampioenschap.

Alonso eindigde dit jaar als derde in de stand, terwijl de titel na een zinderende slotrace in Brazilië ging naar de Fin Kimi Raikkonen van Ferrari.