EU verdeeld over strategie inzake Kosovo

De EU-landen zijn het niet eens geworden over een gemeenschappelijke strategie voor Kosovo. Servië wil een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo aanvechten bij het Internationaal Gerechtshof.

De verdeeldheid binnen de EU over Kosovo zal komende vrijdag een top van regeringsleiders in Brussel domineren.

Kosovo en Servië zijn het in twee jaar onderhandelen niet eens geworden over de toekomst van Kosovo. Dat wil onafhankelijkheid. Servië wil daar niets van weten. Een aantal EU-landen – Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Zweden – vindt dat verder onderhandelen over de toekomst van Kosovo geen zin heeft en is bereid een onafhankelijk Kosovo snel te erkennen. Maar vooral Cyprus – zelf een verdeeld land – is daar fel tegen. Spanje en Slowakije lieten weten eigenlijk liever geen onafhankelijk Kosovo te zien, maar „de eenheid” binnen de EU niet te willen doorbreken.

De EU hoeft het overigens niet eens te worden, want, zo zei staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken gisteren, „het is aan landen om een onafhankelijk Kosovo te erkennen.”

De discussie ging gisteren verder over de juridische status van de missie die de EU naar Kosovo moet gaan sturen. Die zou moeten bestaan uit zo’n 1500 tot 1600 politieagenten en bestuurders. Sommige landen vinden dat een oude VN-resolutie daarvoor volstaat. Andere landen, waaronder Nederland, willen de mogelijkheid open houden dat geprobeerd wordt steun te vinden voor een nieuwe VN-resolutie.

Servië wil het Internationaal Gerechtshof om een uitspraak vragen over de wettigheid van een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo. Servië wil bovendien de erkenning van die onafhankelijkheid van Kosovo aanvechten bij de rechtbanken van alle landen die tot zo’n erkenning overgaan. Dat zei gisteren de president van Servië, Boris Tadic. Tadic zei dat „alles” moet worden gedaan om te voorkomen dat Kosovo de onafhankelijkheid uitroept, maar dat Servië, als dat toch gebeurt, moet proberen het besluit juridisch te annuleren, zowel door het Internationaal Gerechtshof als door rechtbanken in de landen die tot erkenning overgaan. „Het is van het grootste belang dat onze staat alles doet om onze staatsbelangen, onze legitieme nationale belangen en onze territoriale integriteit te verdedigen”, aldus Tadic.

De regering van Kosovo begint overleg met haar „internationale partners” – de VS en de EU – om de uitroeping van de onafhankelijkheid te coördineren, zo zei gisteren een lid van het Kosovaarse team dat over de staatkundige toekomst heeft onderhandeld. Het overleg, aldus Skender Hyseni, begint „onmiddellijk”. Hij voegde daaraan toe dat Kosovo de onafhankelijkheid „ver voor mei” volgend jaar zal uitroepen. (AFP)