EU-landen bereiken nog geen akkoord over kwestie-Kosovo

BRUSSEL. EU-landen hebben gisteren nog geen overeenstemming kunnen bereiken over een gemeenschappelijke strategie voor Kosovo. Daardoor zal het onderwerp, zoals was verwacht, komende vrijdag een top van regeringsleiders in Brussel domineren.

Gisteren verliep een deadline van de Verenigde Naties voor het vinden van een onderhandelde oplossing voor Kosovo. De Albanezen in KTE>

Een aantal landen - Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Zweden - vindt dat verder onderhandelen geen zin heeft en is bereid een onafhankelijk Kosovo snel te erkennen. Met name Cyprus is daar fel tegen.

De EU hoeft het overigens niet eens te worden over het moment waarop Kosovo kan worden erkend. ”De kans dat dat gebeurt is niet zo groot”, erkende staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken, PvdA) na het overleg. ”Het is aan landen om een onafhankelijk Kosovo te erkennen.” De discussie ging gisteren verder over de juridische status van de missie die de EU naar Kosovo moet gaan sturen.