Elegante knolselderij

1 knolselderij35 g boter1 sjalotje of kleine uica. 300 ml groentebouillon1 ei2 eidooiers4 eetl. crème fraîchezout en versgemalen peper2 eetl. fijngeknipte bieslook

Koop voor dit bijgerecht voor 4 personen een knolselderij van een beschaafd formaat. Het gewicht dient ongeveer een pond te zijn. Van deze knolselderij wordt een elegante mousse gemaakt.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de binnenkant van 4 ovenvaste bakjes of timbaaltjes met een inhoud van 150 tot 200 milliliter dun in met circa 10 gram zachte boter. Verwijder de schil van de knolselderij en snijd hem eerst in dikke plakken en vervolgens in blokjes. Kook de blokjes beetgaar en laat ze uitlekken.

Fruit het gesnipperde sjalotje in de rest van de boter in een soeppan zacht en glazig. Voeg de bouillon en de knolselderij toe. Vervang de groentebouillon eventueel door kippenbouillon. Pureer de knolselderij en de gesnipperde ui met een staafmixer. Voeg eventueel wat extra bouillon toe als de puree erg dik is.

Klop het hele ei en de eidooiers los. Klop met een garde wat van het warme knolselderijmengsel door de eieren en giet dit al roerend terug in de pan. Draai het vuur uit. Klop de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper. Giet de dikkige vloeistof eerst door een zeef en vervolgens in de vuurvaste bakjes.

Plaats de bakjes in een vuurvaste schaal en vul die met heet water. De bakjes dienen voor de helft in dit water te staan. Leg op elk bakje losjes een stuk aluminiumfolie. Laat de bakjes circa 20 minuten in de oven staan. De knolselderijmousse is dan stevig.

Draai de bakjes voorzichtig om op de borden. Bestrooi de mousse met bieslook. Lekker bij dit gerecht: parelhoen, fazant of wild.

Anne Scheepmaker

Morgen: Kersencrumble